Siirry sisältöön
Yleinen

Hyvinvointialueen oma sijaisvälitys nyt kaikkiin hoito- ja hoivapalveluihin

Hyvinvointialueen oma sijaisvälitys on nyt järjestetty niin, että sen kautta pystytään välittämään varahenkilöstöä lyhyt- ja pitkäaikaisiin sijaisuuksiin kaikkiin hoito- ja hoiva-alan tehtäviin. Hoitohenkilökunnan vuokraaminen ulkopuolisilta rajataan jatkossa pakottaviin tilanteisiin.

Vakituisia varahenkilöitä ja helppoja keikkatöitä

Hyvinvointialueella on nyt vakituisessa työsuhteessa yli 400 henkilöä, jotka tarpeen mukaan työskentelevät eri yksiköissä sekä pitkissä että lyhyissä sijaisuuksissa. Varahenkilöt työskentelevät tietyllä maantieteellisellä alueella ja tietyn tyyppisissä tehtävissä. Varahenkilötoiminnan ulkopuolella ovat vain tietyt rajatut tehtävät, kuten suun terveydenhuolto, osa sosiaalihuollon tehtävistä sekä pelastajat.  

– Vakituiset varahenkilömme voivat vaikuttaa siihen, millaisiin tehtäviin haluavat suuntautua ja koulutamme myös heitä jatkuvasti, sanoo Anna-Mari Sanjama sijaisvälitystä koordinoiva palveluesimies.

Kevään 2022 jälkeen vakituisia sijaisia on palkattu noin kaksi sataa. Järjestely on hyvä sekä asiakkaille, yksiköille että työntekijöille.

– Oma varahenkilö tuntee talon tavat, työkaverit ja asiakkaat. Se tuo jatkuvuutta ja yhteisöllisyyttä kaikille, sanoo Sanjama.

Joskus sijaistarve on lyhytaikainen ja yllättävä. Näihin tilanteisiin hyvinvointialueella on käytössä mobiilisovellus, Sotender, jossa keikkatyötä etsivä varaa itselleen sopivat työvuorot. Kuukaudessa sovelluksen kautta välitetään yli 500 työkeikkaa.

– Sovelluksen kautta vuorot menevät kaupaksi todella nopeasti, joten akuutteihinkin henkilöstötarpeisiin voidaan reagoida hyvin, sanoo Anna-Mari Sanjama.

Hyvinvointialue rekrytoi jatkuvasti uutta henkilöstöä erilaisiin, monipuolisiin tehtäviin koko alueella.

– Olemme juuri avanneet monia paikkoja, jotka ovat haettavissa Kuntarekryn kautta,  sanoo asiakas- ja resurssikeskuksen toimialajohtaja Satu Hautamäki.

Ostopalvelut apuna vain pakottavissa tilanteissa

Hyvinvointialue on juuri kilpailuttanut kolme yhteistyökumppania, joiden kautta voidaan ostaa tilapäistä lisähenkilöstöä. Ulkopuolista työvoimaa käytetään kuitenkin vain pakottavissa tilanteissa.

– Tavoitteemme on, että omat hoitajamme riittävät. Yksiköt tekevät tarvittaessa muutoksia työjärjestelyihin esimerkiksi sairaustapauksissa, sanoo Satu Hautamäki.

Kilpailutuksessa valittiin kolme toimittajaa: Superhoiva Oy, Pihlajalinna Oy ja Tähtihoiva Oy.