Siirry sisältöön
Yleinen

Kohti vahvempaa asukasosallisuutta Pohjanmaalla

Pohjanmaan hyvinvointialue, Pohjanmaan liitto ja Pohjanmaan yhdistykset, ns. Team Ostrobothnia, valittiin syksyllä 2022 mukaan Sitra Lab -muutosohjelmaan kehittämään ja kokeilemaan uusia kunnallisen vaikuttamisen tapoja.

Ohjelmaan haki yhteensä 21 tiimiä ympäri Suomen, joista Pohjanmaa oli yksi kuudesta valitusta. Tiimien yhteisenä tavoitteena on löytää uusia ja innovatiivisia osallisuuden tapoja, joiden avulla voidaan lisätä kansalaisten suoraa vaikuttamista.

Pohjanmaalla tavoitteena kehittää osallistumisen rakenteita  

Pohjanmaalla keskeiseksi haasteeksi on tunnistettu asukasosallisuutta edistävien rakenteiden puute ja tavoitteeksi on asetettu alueellisen, osallisuustyötä kokoavan yhteistyörakenteen luominen. Tarkoituksena on luoda läpinäkyvyyttä ja vuorovaikutusta päätöksentekoprosessiin, ja sitä kautta vahvistaa asukkaiden mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin, jotka he itse kokevat tärkeiksi.

Kehittämistyötä viedään eteenpäin kolmen organisaation yhteisvoimin. Pohjalaistiimin kokoonpanoon kuuluvat Pohjanmaan hyvinvointialueelta Sari West, Tuija Kivioja ja Jessica Nygård; Lotta Pitkänen Pohjanmaan liitosta sekä Raija Koivisto Pohjanmaan yhdistykset ry:stä (POHY). Tiimin asiantuntijatukena toimivat Marjo Hannu-Jama (Pohjanmaan hyvinvointialue) sekä Irina Nori (Pohjanmaan liitto). 

– Pohjanmaan alueella on pitkä historia osallistavien menetelmien käytöstä ja paljon hyvää tehdään jo nyt. Haasteena kuitenkin on yhteisten rakenteiden puute – aina ei tiedetä, mitä toisessa organisaatiossa tehdään. Haluamme tehostaa vuorovaikutusta eri tahojen välillä. Tämä puolestaan luo mahdollisuudet asukkaiden parempaan osallistumiseen ja vaikuttamiseen, kuvaa Pohjalaistiimi.

Muutosohjelma etenee ripeästi  

Muutosohjelman aikataulu on tiivis. Syksyn aikana tiimit eri puolilta Suomea ovat tavanneet toisensa Helsingissä, jossa uusia vaikuttamisen tapoja työstettiin yhdessä. Lokakuussa matkustettiin ekskursiolle Brysseliin, jossa tiimit tutustuivat paikallisiin tapoihin toteuttaa kuntalaisosallisuutta ja edistää suoraa demokratiaa. Muutosohjelma kestää kevääseen 2023 asti. 

– Brysselissä ollaan todella pitkällä osallisuusasioissa. Siellä ei puhuta siitä, osallistetaanko kansalaiset, vaan miten heidät osallistetaan. Kansalaiset ovat siellä luonnollinen osa päätöksentekoa. Opimme kuitenkin, että prosessi tähän pisteeseen on pitkä, ja kehittämistyö jatkuu Pohjanmaalla Sitran muutosohjelman jälkeenkin. Seuraavaksi aloitamme alueellisen yhteistyöverkoston kokoamisen, kertoo Pohjalaistiimi.