Korkea verenpaine on salakavala seuralainen

Milloin olet viimeksi mitannut verenpaineesi? Oliko se korkea ja kehotettiinko sinua tarkistamaan elintapojasi? Unohditko tai torjuitko neuvot siitä, että sinun pitäisi syödä terveellisemmin, liikkua enemmän ja lopettaa tupakointi?
Jos vastasit kyllä, et ole yksin. Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkettä. Silti vain 40 prosentilla heistä verenpaine on tavoitetasolla eli 140/90 mmHg (millimetriä elohopeaa). Pohjanmaan hyvinvointialueella oli viime vuonna 12 797 yli 40-vuotta täyttänyttä, jolla on oikeus verenpainesairaudesta johtuviin erityiskorvattuihin lääkkeisiin.*
Ikääntyessä verenpaine nousee, koska verisuonet kovettuvat ja kalkkeutuvat, jolloin sydämen on vaike ampi pumpata verta. Yli 80-vuotiaan verenpaine saa olla 150/90 mmHg, jos hänellä ei ole esimerkiksi diabetesta tai munuaisten vajaatoimintaa.
− Alhainen verenpaine lisää iäkkäiden ihmisten riskiä kaatumistapaturmaan, huimaukseen ja murtumiin. Hoitohenkilöstön on tehtävä tapauskohtaisesti kokonaisarvio siitä, mikä on järkevin toimintatapa, sanoo Johanna Torp-Duma, yleislääketieteen lääkäri Malmin terveyskeskuksesta.
Voi vaivata muutoin terveitä
Korkea verenpaine on salakavala sairaus, sillä se aiheuttaa harvoin suoranaisia oireita. Se kuitenkin lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, aivoverenkiertohäiriöihin, munuaisten vajaatoimintaan ja silmänpohjan muutoksiin.
Lisäsairaudet ovat sen verran vakavia, että verenpaine tarkistetaan usein rutiiniluonteisesti lääkärissäkäynnin yhteydessä ja työterveyshuollon terveystarkastuksissa.
− Muutoin terveellä henkilöllä voi silti olla korkea verenpaine. Siksi se tulee usein yllätyksenä, sanoo Torp-Duma.
Kun nuori aikuinen sairastuu korkeaan verenpaineeseen, se voi johtua esimerkiksi hormonaalisista häiriöistä tai ongelmista munuaisissa. Myös stressi, huono uni, huolet, tupakoiminen ja kofeiini voivat tilapäisesti nostaa verenpainetta.
Ikävuosien kertymisen ohessa korkea verenpaine liittyy useimmiten ruokailu-ja liikuntatottumuksiin.
− Jos painoindeksi on 30:n kieppeillä tai sen yli, voi jo 5–10 prosentin painonpudotuksella olla suuri merkitys. Jo puolen tunnin reippaalla kävelyllä tai vesijumpalla muutaman kerran viikossa on myönteinen vaikutus verenpaineeseen.
Lääkitystä alhaisella kynnyksellä
Jotta tilapäiset häiriöt voidaan sulkea pois, tapaa Johanna Torp-Duma pyytää potilasta seuraamaan verenpainetta kotona viikon ajan ennen diagnoosin tekemistä.
Jos tulokset poikkeavat huomattavasti vastaanotolla tehdystä mittauksesta, potilas voi saada lähetteen kotiin lainattavasta laitteesta, joka seuraa verenpainetta vuorokauden ajan.
Jos elintapamuutokset eivät ole johtaneet toivottuun tulokseen ja verenpaine on toistuvasti yli tavoitetason, suosittelee lääkäri verenpainelääkettä. Potilaalta otetaan usein myös verikoe, jolla varmistetaan, ettei korkea verenpaine ole ehtinyt tehdä vahinkoa.
Johanna Torp-Duma sanoo, että on harvinaista kärsiä tietämättään korkeasta verenpaineesta kymmenien vuosien ajan. Useimmiten kyse on haluttomuudesta tarttua asiaan.
− Kaikki 40-vuotiaat eivät ole halukkaita aloittamaan verenpainelääkitystä, vaikka se takaisi terveempiä elinvuosia elämän loppuvaiheessa.
Kun verenpainetta koskeva tilanne on vakiintunut, riittää, kun seuraa verenpainetta säännöllisesti kotona ja tarkistaa veriarvonsa kerran vuodessa.
Näin pidät verenpaineen aisoissa
– Vähennä tyydyttyneen rasvan ja suolan määrää ruuassa. Syö paljon kalaa, vihanneksia ja marjoja.
– Lopeta tupakoiminen ja tarkista alkoholin kulutuksesi. Liiku säännöllisesti.
– Huolehdi, että saat riittävästi kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia.
– Vältä salmiakkia, lakritsia ja kofeiinia. Erityisesti diabeetikkojen ja munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien on vältettävä ibuprofeenia sisältävien särkylääkkeiden käyttöä.
– Jos olet huolissasi verenpaineestasi, hanki verenpainemittari tai mittaa verenpaine terveyskeskuksessa. Voit myös varata ajan hoitajalle riskien kartoittamiseksi.
*Tilastotietoa vuodelta 2022, THL:n verkkopalvelut, Sotkanet
Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2023
Teksti: Marina Wiik
Kuva: Eva-Stina Kjellman