Siirry sisältöön
Koronavirus

Korona kuormittaa terveydenhuoltoa ja hidastaa hoitoon pääsyä


Pohjanmaan koronatilanne on pysynyt viime viikot suhteellisen tasaisena, mutta tilanne on edelleen haastava. Tautitapauksia on runsaasti, mikä aiheuttaa haasteita terveydenhuollon toiminnalle. Epidemiatilanne voi hidastaa erityisesti kiireetöntä hoitoon pääsyä ja terveysasemia on jouduttu tilapäisesti sulkemaan sairauspoissaolojen vuoksi.

Oireisena tulee pysytellä kotona

Jokaisen omalla toiminnalla on merkitystä epidemian hillitsemisessä. On edelleen tärkeää, että lievätkin flunssaoireet sairastetaan kotona ja oireisena vältetään perheen ulkopuolisia kontakteja. Jos työssä käyvän ei ole mahdollista tehdä etätöitä, tulee hänen hakea sairauslomaa oman työnantajan käytäntöjen mukaisesti. Työhön tai kouluun voi palata, kun oireita ei enää ole. Sama ohje pätee sekä koronan että muiden virusten aiheuttamiin oireisiin.

Kotitesti useimmille riittävä testausmuoto

Koronavirustartunta varmistetaan ensisijaisesti itse tehtävällä kotitestillä, joita myydään kaupoissa ja apteekeissa. Positiivista kotitestitulosta ei tarvitse vahvistaa virallisella testillä.

Raskaana olevia sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakastyössä toimivia suositellaan hakeutumaan viralliseen testiin, jos koronaan sopivia oireita ilmenee. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvia suositellaan hakeutumaan viralliseen testiin vain, jos oireet ovat vaikeita. Lievistä oireista kärsiville riskiryhmäläisille riittää siis jatkossa kotitesti.

Vaasan Kasarmintorin ajanvaraukseton koronatestauspiste lopettaa toimintansa huhtikuussa. 11.4. alkaen Vaasan koronatestaus hoidetaan ajanvarauksella Tammikaivontien testauspisteellä, joka tulee olemaan auki maanantaista lauantaihin.

Epidemian tilannekuva 22.3. löytyy Epidemiatilanne ja suositukset -sivulta.