Siirry sisältöön
Koronavirus

Korona kurittaa edelleen Pohjanmaata


Pohjanmaan koronatartuntojen määrä ei ole toistaiseksi kääntynyt laskuun, vaan tautia esiintyy edelleen runsaasti eri puolilla aluetta. Sairaalahoidon tarve on suuri ja koronapotilaiden hoitoon suunnataan paljon henkilöstöresursseja. Tautia esiintyy runsaasti myös hoitohenkilökunnan keskuudessa, mikä vaikuttaa terveydenhuollon toimintakykyyn ja voi hidastaa kiireetöntä hoitoon pääsyä.

– Korona aiheuttaa meille nyt haasteita monissa palveluissa. Suosittelemme, että kaikki hankkivat täyden rokotesuojan. Se on tapa suojata sekä itseä vakavalta sairastumiselta ja sillä on vaikutusta myös koko terveydenhuollon kantokykyyn, toteaa Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen tiistain 8.3. koronakoordinaatioryhmän kokouksen yhteydessä.

Muutoksia 12–17-vuotiaiden rokotussuosituksiin

Pohjanmaan hyvinvointialueen suositus 12–17-vuotiaiden kolmansista koronarokotuksista on päivitetty vastaamaan THL:n tuoretta linjausta. Kolmatta koronarokotetta suositellaan nyt 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut kuusi kuukautta. Mahdollisuus ottaa kolmas koronarokote tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille, mikäli se on tarpeen erityisistä syistä kuten matkustamisen vuoksi.

Ajankohtaiset koronarokotussuositukset ja ohjeet ajanvaraukseen löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Kotitesti useimmille riittävä testausmuoto

Suurin osa koronaa sairastavista ei tarvitse tulosta virallisesta koronatestistä, vaan kotitestin tulos riittää. Testiä ei myöskään tarvitse toistaa sen jälkeen, kun tauti on jo todettu.

– Sairastetun taudin päätteeksi ei tule hakeutua testiin, sillä testitulos voi näyttää positiivista vielä useita kuukausia sairastetun koronan jälkeen, sanoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Lisätietoa koronatestauksesta ja toimintaohjeista tartunnan saaneille löytyy Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Maskisuositus jatkuu edelleen

Vaikka muita koronarajoituksia ei tällä hetkellä ole, on Pohjanmaalla edelleen voimassa vahva suositus kasvomaskin käyttöön. Suositus käyttää kasvomaskia kaikissa julkisissa tiloissa, joukkoliikenteessä sekä paikoissa, joissa ei voida ylläpitää turvallista etäisyyttä muihin ihmisiin on voimassa 31.3. 2022 saakka.

Epidemiatilannetta arvioidaan uudelleen 22.3., jolloin Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (ÖVPH), pj., Peter Nieminen, ÖVPH, Marjo Orava, ÖVPH, Satu Kärki, ÖVPH, Britt-Marie Bjon, Gun Kapténs, Luoto, Mikaela Björklund, Närpiö, Christina Knookala, Vaasa, Denice Vesterback, Mustasaari, Rolf Sundqvist, Pedersöre, Eeva Mäkinen, AVI, Dinah Arifullah, Petra Fager, tiedotus ÖVPH, Elina Kurtti tiedotus ÖVPH, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.