Siirry sisältöön
Koronavirus

Koronan kanssa tasapainoilu jatkuu Pohjanmaalla

kuvituskuva

Pohjanmaan koronaepidemiatilanne on jatkunut tasaisena mutta haastavana jo useamman viikon ajan. Tartuntoja ilmenee paljon ja iso osa virallisista koronavirustesteistä osoittautuu positiivisiksi. Haastavan epidemiatilanteen vuoksi maskisuositusta on päätetty jatkaa kuukaudella.

– Jos nyt ilmenee flunssan oireita, ovat ne todennäköisesti koronaviruksen aiheuttamia. Oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat paljon, toteaa Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Maskisuositukselle jatkoa

Haastavan epidemiatilanteen vuoksi maskisuositus jatkuu Pohjanmaalla. Uusi suositus on 30.4. saakka. Kasvomaskin käyttöä suositellaan jatkossakin THL:n ohjeen mukaisesti julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Lisäksi esimerkiksi tapahtumanjärjestäjät ja työpaikat voivat antaa omia ohjeita kasvomaskin käyttöön.

Vain terveenä vierailulle sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin

Asukkaita halutaan muistuttaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä saa vierailla vain terveenä. Jos vierailija tietää altistuneensa virukselle ja esimerkiksi perheessä on koronaa, ei osastoilla ja yksiköissä tule tällöin vierailla. 

– Viime aikoina osastoilla ja asumisyksiköissä on todettu koronatartuntoja, jotka ovat peräisin yksiköiden vierailijoilta. Kun huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja käytetään maskia koko vierailun ajan, vähentyy riski koronan ja muiden virusten leviämiselle, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Kotitesti ensisijainen testaustapa myös lapsille ja koronan sairastaneille

Koronavirustartunnat varmistetaan ensisijaisesti kotitesteillä. Kotitestejä on hyvä pitää saatavilla kotona siltä varalta, että joku perheestä sairastuu ja testaaminen tulee ajankohtaiseksi. Kotitesti on ensisijainen testausmuoto myös lapsille. Lapset tarvitsevat virallisen koronatestituloksen vain, jos he kuuluvat riskiryhmään ja kärsivät vaikeista oireista, tai jos virallinen tulos tarvitaan erityisestä syystä.

Kotitesti on luotettava testausmuoto henkilöille, joilla ilmenee koronavirukseen sopivia oireita uudelleen 3 kuukauden sisällä sairastetusta taudista. Kotitesti tunnistaa uuden tartunnan ja lakkaa näyttämästä positiivista, kun tauti on sairastettu. Virallinen koronatesti sen sijaan voi näyttää positiivista vielä kuukausia sairastetun taudin jälkeen, sinänsä harmittomista virusjäämistä.

Viralliseen testiin jatkossa ajanvarauksella

Virallista koronatestiä suositellaan tällä hetkellä raskaana oleville, sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakastyötä tekeville ja riskiryhmäläisille, joilla on vaikeita koronavirusoireita.

Ilman ajanvarausta tehtävästä koronatestauksesta ollaan Pohjanmaalla luopumassa vähitellen. Pietarsaaressa ja Uudessakaarlepyyssä drop in –testauspisteet toimivat viimeistä päivää tiistaina 29.3. Vaasan Kasarmintorin testauspiste lopettaa puolestaan toimintansa lauantain 9.4. jälkeen. Koronatestaus tapahtuu kaikilla paikkakunnilla jatkossa ajanvarauksella. Testauspisteiden tiedot ja ajanvarausohjeet löytyvät Koronatestaus ja toimintaohjeet -sivulta.

Epidemian tilannekuva 29.3. löytyy Epidemiatilanne ja suositukset -sivulta.