Siirry sisältöön
Yleinen

Koronainfektiosta tavallinen sairauspoissaolo – Tartuntatautipäiväraha päättyy

Pohjanmaan pandemiajohtoryhmä kokoontui maanantaina 19.12.2022 käsittelemään alueen epidemiatilannetta ja sen vaatimia toimenpiteitä. Väliaikainen sairausvakuutuslaki päättyy vuoden alussa ja koronavirusinfektio sairastetaan jatkossa normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen puitteissa.

1.1.2023 lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella kirjoiteta. Nykyisessä epidemiologisessa tilanteessa ei tälle ole tartuntatautilain mukaisia perusteita, sillä epidemian kulkuun ei enää pystytä eristyspäätöksillä vaikuttamaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että koronavirus sairastetaan nyt oireiden hoidon mukaisesti ja normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen puitteissa eli sairastuneille kirjoitetaan tarvittaessa normaali sairauspoissaolotodistus.

– Kansallisesti tartuntataudeista vastaavien lääkäreiden ja viranomaisten linjaus asiasta on yhtenevä. Näin toimitaan koko Suomessa, kommentoi Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Koronatapauksia edelleen paljon

Tartuntatautirekisterin perusteella kahden viimeisen viikon aikana on Pohjanmaalla todettu 621 uutta koronatapausta. Lukumäärä on selvästi laskenut viikkojen 44-45 huippulukemista (874).

– Useat kuitenkin sairastavat taudin omatoimisesti kotitestien pohjalta, joten todellinen tautimäärä on todennäköisesti vähintään kaksinkertainen, sanoo Nieminen.

Etenkin riskiryhmiin kuuluvien on edelleen tärkeää tehdä kotitesti ja hakeutua varhaisessa vaiheessa näytteenottoon ja hoidon arvioon, jos oireet ovat vaikeita tai pahenevat äkillisesti. Kannustamme kotitestien käyttöön. Varsinkin toistetulla näytteenotolla saadaan hyvin todennäköisesti oikea tulos. Positiivisen näytevastauksen jälkeen on hyvä välttää kontakteja viiden vuorokauden ajan, jos oireet menevät nopeasti ohi.

Suositusten mukaiset influenssa- ja koronarokotukset suojaavat tehokkaasti vaikealta infektiolta. Rokotussuoja kannattaa hoitaa kuntoon viimeistään nyt.

Joulun ajan haasteena myös lisääntyvät influenssa- ja RS-tartunnat

Influenssaepidemia on myös käynnistynyt. Tartuntatautirekisteriin raportoidut influenssalöydösmäärät ovat lisääntyneet, joista enemmistö on ollut influenssa A –löydöksiä. Toistaiseksi erikoissairaanhoitoa on tarvinnut vasta harva influenssapotilas, mutta tilanteen ennustetaan vaikeutuvan lähiviikkojen aikana.

Samaan aikaan naapurimaatamme Ruotsia jo alkusyksystä ravistellut RS-virusepidemia on rantautunut Suomeen, mutta ei ole vielä huipussaan Pohjanmaalla. RS-virus ajaa varsinkin pieniä lapsia sairaalahoitoon.

– Joulua voidaan viettää tänä vuonna tavalliseen tapaan, mutta terveysturvallinen käyttäytyminen on silti syytä muistaa, varsinkin tavattaessa riskiryhmään kuuluvia, Nieminen kehottaa.

Epäiletkö sairastuneesi koronaan? Toimi näin:

• Tee kotitesti. Jos se on positiivinen, pysy kotona viisi vuorokautta tai kunnes oireet ovat poissa/hellittäneet merkittävästi. 

• Hakeudu viralliseen testiin, jos kuulut riskiryhmään ja oireesi ovat vakavat.

• Jos tarvitset terveydenhuollon todistuksen työnantajalle, toimi työnantajan käytäntöjen mukaisesti.