Siirry sisältöön
Koronavirus

Koronapotilaita hoidossa ennätysmäärä Pohjanmaalla


Pohjanmaalla hoidetaan tällä hetkellä ennätysmäärää koronapositiivisia potilaita samaan aikaan, kun hoitohenkilöstöä on pois sairauspoissaolojen vuoksi. Tilanne vaikuttaa erityisesti ei-kiireelliseen hoitoon, sillä henkilökuntaa resursoidaan kiireellisimpiin potilastapauksiin. Vaikean epidemiatilanteen vuoksi esimerkiksi Vaasan ja Mustasaaren terveysasemien ja Vaasan keskussairaalan toimintaa on jouduttu supistamaan.

Tavallinen sairauslomatodistus riittää poissaoloon

Koronatauti tulee edelleen sairastaa kotona, vältellen kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan. Varsinaista eristyspäätöstä työnantajaa varten ei kuitenkaan enää tarvita, vaan koronaan sairastunut työntekijä voi jatkossa olla poissa töistä tavallisella sairauslomatodistuksella.

– Koronapositiivisen työpoissaoloon riittää sairauslomatodistus, jonka voi kirjoittaa lääkäri, sairaanhoitaja tai työterveyshoitaja. Muutos koskee kaikkia työnantajia, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Sairauslomatodistus kirjoitetaan viideksi vuorokaudeksi. Sairausloma alkaa siitä päivästä, kun koronaoireet ovat alkaneet tai oireettoman positiivinen koronatestitulos on varmistunut. Jos oireet jatkuvat sairausloman loputtua, tulee jatkopoissaolosta sopia yhdessä oman työnantajan kanssa.

Muutoksia tartuntapäivärahan hakemiseen

Positiivisen koronatestituloksen saanut voi jatkossa tiedustella todistusta tartuntatautipäivärahaa varten alueellisesta tartunnanjäljityksestä, omasta työterveyshuollosta tai yksityisestä terveydenhuollosta. Tartuntapäivärahan hakemiseen vaaditaan positiivinen tulos virallisesta koronatestistä. Lisätietoa ja tartunnanjäljityksen yhteystiedot alueittain löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Epidemian tilannekuva 15.3. löytyy Epidemiatilanne ja suositukset -sivulta.