Siirry sisältöön
Koronavirus

Koronarajoituksia puretaan asteittain

Covid-19 kuvituskuva

Pohjanmaalla sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on laskussa, mikä kertoo käänteestä kohti parempaa. Hyvinvointialueen palveluista koronatilanne kuormittaa eniten asumispalveluyksiköitä, joissa asuvista henkilöistä 17 on tällä hetkellä koronapositiivisia.

Otettujen virallisten koronatestien määrä on laskenut reilusti, mutta yli puolelle virallinen testi antaa positiivisen tuloksen.

Pääosa vakavasti sairastuneista, sairaalahoitoa tarvitsevista on rokottamattomia.

– Riski saada koronavirustartunta on edelleen erittäin suuri, mutta positiivista on se, että sairaalahoidon tarve on tasaantunut ja palvelujärjestelmämme tällä hetkellä selviää tilanteesta, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen.

Koronarokotetta on edelleen hyvin saatavilla ja vapaita rokoteaikoja löytyy hyvin koko alueella. Pohjanmaalla rokotetaan nyt kaikkia halukkaita yli 5-vuotiaita. 

Aikuisetkin takaisin harrastusten pariin

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä höllensi kokouksessaan 1.2. alueellisia suosituksia. Suosituslistalta poistettiin suositus aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttämiseksi ja sosiaalisten kontaktien vähentämiseksi. Maanantaina myös aluehallintovirasto lievensi tilojen käyttöä koskevia rajoituksia. Pohjanmaan alueen rajoitukset ja suositukset ovat luettavissa Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

– Olemme nyt nähneet, ettei omikron-variantti ole nopeasta leviämisestään huolimatta vaikuttanut merkittävästi sairaalahoidon tarpeeseen, sanoo Marina Kinnunen.

– On tärkeää, että hengitystieoireiset ihmiset välttävät kontakteja muihin ihmisiin ja noudattavat voimassa olevaa testaussuositusta.

Kasvomaskien osalta koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että niitä käytettäisiin kouluissa 5-luokalta lähtien. Tätä pienemmät lapset eivät välttämättä osaa käyttää maskia oikein, jolloin niistä ei myöskään ole toivottua hyötyä.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä ehdotti kokouksessaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle, että kokoontumisrajoituksia lähdettäisiin keventämään. Tällä hetkellä voimassa on maksimissaan 20 hengen kokoontumisrajoitus (28.2. saakka).

1.2.28.1.
Epidemian leviämisalueen epidemiologiset tunnusmerkitPohjanmaa on leviämisaluePohjanmaa on leviämisalue
Sairaalahoidossa olevien määrä 
perusterveydenhuollon sairaalaosastot94
keskussairaalan hoito-osastot44
teho- ja valvontaosasto22
Alueen koronavirusrokotustilanne (18+ -vuotiaat) 
Yhden rokoteannnoksen alueella on saanut väestöstä89,8 %89,7 %
kaksi rokoteannosta87,5 %87,4 %
kolme rokoteannosta56 %54,6 %
Alueen koronavirusrokotustilanne (-17-vuotiaat) 
Yhden rokoteannoksen alueella on saanut väestöstä34,9 %34,4 %
kaksi rokoteannosta25,5 %25,5 %
kolme rokoteannosta0,4 %0,4 %
Koronatestaus (terveydenhuollon tekemät viralliset testit, ei sisällä kotitestejä) 
Pohjanmaalla otettujen koronavirustestien määrä169 152167 212
Pohjanmaalla todetut koronavirustapaukset14 66113 878
Positiivisten näytteiden osuus58,28%54,39 %
Alueellinen ilmaantuvuus 14 vrk21162417
Kuolemantapaukset yhteensä2727
   

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (ÖVPH), pj., Peter Nieminen, ÖVPH, Marjo Orava, ÖVPH, Heikki Kaukoranta, ÖVPH, Peter Riddar, ÖVPH, Satu Kärki, ÖVPH, Britt-Marie Bjon, ÖVPH, Sofia Svartsjö, ÖVPH, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Mila Segervall, Kristiinankaupunki, Christina Knookala, Vaasa, Denice Vesterback, Mustasaari, Rolf Sundqvist, Pedersöre, Eeva Mäkinen, AVI, Dinah Arifullah, THL, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Timo Saari, ELY, Petra Fager, tiedotus ÖVPH, Hanna Hattar tiedotus ÖVPH, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.