Siirry sisältöön
Yleinen

Koronatilanne on huonontunut jälleen – Osastoilla ennätysmäärä potilaita

Pohjanmaan koronatilanne on syysloman jälkeen kääntynyt merkittävästi heikompaan suuntaan. Tällä hetkellä sairaalahoidossa on ennätysmäärää koronapositiivisia potilaita. Samaan aikaan hoitohenkilöstöä on poissa sairauspoissaolojen vuoksi. Tilanne vaikuttaa terveydenhuollon toimintakykyyn ja voi hidastaa kiireetöntä hoitoon pääsyä.

– Tilanne on vaikeutunut merkittävästi lyhyessä ajassa ja tartuntamäärät ovat jopa kolminkertaistuneet, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Maakunnan eri vuodeosastoilla oli alkuviikoista hoidossa yli 60 potilasta.

– Käytännössä potilaita on liki jokaisella osastolla vaihtelevissa määrin. Pula paikoista on suuri, Nieminen lisää.

Vaikean paikkapulan lisäksi tilanne on aiheuttanut myös ruuhkautumista päivystyspisteissä. Lisäksi muita palveluita, esimerkiksi suunniteltuja leikkauksia ja muita ajanvarauksia voidaan joutua siirtämään. Tilanne vaikuttaa erityisesti ei-kiireelliseen hoitoon, sillä henkilökuntaa resursoidaan kiireellisimpiin potilastapauksiin.

Koronatilanne vaikuttaa myös kotihoidossa. Sovitut käynnit tehdään, mutta yksittäinen käynti voi olla tavallista lyhyempi.

Kotitesti useimmille riittävä testausmuoto

Suurin osa koronaa sairastavista ei tarvitse tulosta virallisesta koronatestistä, vaan kotitestin tulos riittää. Kotitestejä on hyvä pitää saatavilla kotona siltä varalta, että joku perheestä sairastuu ja testaaminen tulee ajankohtaiseksi.

Virallinen koronatesti otetaan ensisijaisesti vain määrätyissä tilanteissa, esimerkiksi raskaana olevilta naisilta sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakastyössä toimivilta henkilöiltä. Viralliseen testiin pääsee tällä hetkellä ainoastaan ajanvarauksella.

Lisätietoa koronatestauksesta ja toimintaohjeista tartunnan saaneille löytyy Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Sairasta kotona ja suojaa riskiryhmiä

Valtaosa taudin saavista pärjää sairastuessaan kotona ja voi sairastaa taudin oireiden mukaisella hoidolla kotioloissa. Jos olo kuitenkin heikkenee selvästi ja oireet pahenevat, on hyvä soittaa numeroon 116117 ja keskustella hoitoon hakeutumisesta.

Tärkeää on muistaa myös suojata riskiryhmään kuuluvia.

–Vieraillessa riskiryhmään kuuluvien luona on hyvä noudattaa varovaisuutta. Lisäksi hengityssuojaimen käyttö on suositeltavaa, erityisesti jos on olemassa riski altistumisesta. Vierailuja ei pidä tehdä oireisena, Nieminen muistuttaa.

Koronarokotuksen ottamiseen kannustetaan

Pohjanmaan rokotuspisteillä rokotetaan edelleen aktiivisesti koronaa vastaan. Rokotteen voi saada myös influenssarokotteen yhteydessä. Kannustamme etenkin kaikkia 65-vuotta täyttäneitä sekä riskiryhmäläisiä ottamaan syksyn tehosteannoksen.

Toimi näin, mikäli epäilet koronatartuntaa:

• Tee koronaviruksen kotitesti
• Mikäli testi on positiivinen, jää eristykseen 5 päiväksi
• Ilmoita altistuneille
• Suojaa riskiryhmäläisiä
• Tarkkaile oireitasi ja jatka eristystä tarvittaessa
• Lue lisää toimintaohjeista Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta