Kun omaisesi on sairaala- tai osastohoidossa, hän ilmoittaa siitä itse

Potilas ja omaiset sopivat yhdessä, kenelle kertovat asiasta ja kenelle tietoja voidaan luovuttaa. On tärkeää, että lähiomaisen yhteystiedot ovat ajan tasalla ja ne tarkistetaan vastaanottokäyntien yhteydessä.
Tieto yhteydenotosta lähiomaiseen merkitään potilastietojärjestelmään, jolloin tieto siirtyy potilaan mukana, jos hänet siirretään toiselle osastolle.
– Ymmärrämme kyllä, että omaiset soittavat hätääntyneinä ja kyselevät missä läheinen on, mutta meidän ammattilaisten velvollisuus on kuitenkin varmistaa, että salassa pidettävää tietoa ei anneta väärälle henkilölle, vahvistaa erikoissairaanhoidon hoito-osastojen ylihoitaja Johanna Syrén.
Puhelinvaihteen työntekijät eivät näe potilastietoja, ja he eivät voi varmistua puhelimitse siitä, että potilaan sijaintia tiedustelevalla henkilöllä on oikeus tiedon saamiseen.
Joskus potilas ei halua antaa tietoa hoidostaan
– Jotkut potilaat haluavat sairastaa salassa ja kieltävät kertomasta kenellekään, että hän on hoidossa tai tullut esimerkiksi leikkaukseen. Silloin emme tietenkään voi kertoa, ellei potilas muuta mieltään, huomauttaa Syrén.
Myös alaikäinen potilas, joka kykenee lääkärin ja muun terveydenhuollon ammattihenkilön arvion mukaan päättämään hoidostaan, voi kieltää terveydentilaansa koskevien tietojen antamisen huoltajalleen.
– Saamme Digi- ja väestötietovirastolta tiedon, jos potilaalla on turvakielto eli hänen tietojaan ei saa turvallisuussyistä luovuttaa. Turvakielto on käytössä esimerkiksi lähestymiskieltotilanteissa
Kun potilas ei kykene antamaan tietojaan
Ilman potilaan suostumusta voidaan antaa hänen terveydentilaansa koskevia tietoja lähiomaiselle tai lailliselle edustajalle:
– jos täysi-ikäinen potilas ei mielenterveydenhäiriön, kehitysvammaisuuden tai muun syyn vuoksi pysty päättämään hoidostaan
– jos alaikäinen ei kykene päättämään hoidostaan
– jos potilas on hoidettavana tajuttomuuden tai siihen verrattavan syyn vuoksi eikä ole syytä olettaa, että potilas kieltäisi tietojen antamisen.
Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2023
Teksti: Johanna Jussila
Kuva: Varpu Saari