Siirry sisältöön
Yleinen

Kysymyksiä ja vastauksia koronatilanteesta


Nopeasti muuttuva koronatilanne on herättänyt monenlaisia kysymyksiä liittyen esimerkiksi koronatestaukseen, altistuksiin ja todistuksiin. Vastaamme tässä muutamiin useimmin toistuviin kysymyksiin.

Mikä on eristys ja mikä on karanteeni? Kauanko ne kestävät?

Virallisen positiivisen koronatestin perusteella tehdään tartuntatautilain mukainen eristämispäätös, jonka kesto on 10 vuorokautta seuraavasti:
• kun testitulos on positiivinen ja henkilöllä on oireita, eristys lasketaan oireiden alkamisesta
• kun testitulos on positiivinen, mutta henkilöllä ei ole oireita, eristys lasketaan alkavaksi testipäivästä.
Eristys ei ole vapaaehtoinen, vaan lakisääteinen velvoite.

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin tekemä hallinnollinen päätös henkilölle, joka on altistunut koronavirukselle. Karanteenin pituus on 5 vuorokautta altistumisesta lähtien. Tartuntatautilääkäri voi myös päättää tästä poikkeavasta kestosta.

Kun olet virallisessa karanteenissa tai eristyksessä, sinun pitää välttää kontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Voit mennä ulos, kunhan pidät etäisyyttä muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin.

Miten lasketaan perhealtistuksessa se, kuinka kauan minun pitää olla kotona (karanteenissa)?

Kun ensimmäinen perheenjäsen sairastuu, yleensä muiden perheenjäsenten karanteenin pituus on 5 vuorokautta. Aika lasketaan hetkestä, jolloin sairastuneen henkilön oireet ovat alkaneet. Jos tartunnan saanut on oireeton, aika lasketaan näytteenottopäivästä. Jos lisää perheenjäseniä sairastuu, alkaa uusi 5 vuorokauden karanteeni oireettomille. Kaiken kaikkiaan karanteeni voi kestää korkeintaan kolme viikkoa.

Täytyykö minun olla karanteenissa, vaikka olen saanut rokotteen?

Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Koska myös täysin rokotettu voi saada tartunnan, suosittelemme, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja, jos olet altistunut. Jos saat altistumisen jälkeen oireita, sinun olisi hyvä tehdä kotitesti.

Jos tartunta on henkilöllä, joka asuu kanssasi samassa taloudessa, on todennäköisempää, että sinut asetetaan karanteeniin, koska altistus on kestänyt niin pitkään ja jatkuu.

Vonko lyhentää karanteeniaikaa tekemällä koronatestin?

Ei, virallisen karanteenin pituutta ei voi lyhentää koronatestillä (ja negatiivisella tuloksella).

Jos altistun koronalle, miten minuun otetaan yhteyttä?

Tällä hetkellä otamme yhteyttä ja teemme karanteenipäätöksen lähinnä samassa taloudessa asuville henkilöille. Karanteenipäätöksestä ilmoitetaan joko puhelinsoitolla, tekstiviestillä tai esimerkiksi koulun tai päiväkodin sähköisen järjestelmän kautta. Karanteeni astuu voimaan saman tien, mistä lähtien henkilön tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin ihmisiin.

Tapasin ystäväni ja nyt hänellä on todettu korona. Miten minun pitää toimia?

Suosittelemme koronavirukselle altistuneita henkilöitä välttämään kaikkia kontakteja muihin ihmisiin viiden (5) päivän ajan. Suosittelemme tekemään esimerkiksi etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Jos oireita ilmenee, tee kotitesti.

Tein kotitestin ja se oli positiivinen. Mitä minun pitää tehdä?

Sinun tulee välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin kymmenen vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta. Jos tarvitset todistuksen koronatartunnasta ansionmenetyksen vuoksi, hakeudu viralliseen testiin. Jos et tarvitse todistusta, positiivista tulosta ei tarvitse varmistaa virallisella testillä.

Ilmoita itse henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa (alle 2 m ja yli 15 min) 48 tuntia ennen oireiden alkamista tai sen jälkeen, että he ovat altistuneet koronavirukselle.

Lapsellani todettiin kotitestillä korona. Täytyykö hänet viedä viralliseen testiin?

Jos hoidat alle 16-vuotiasta lasta kotona ja tarvitset todistuksen saadaksesi tartuntatautipäivärahaa, täytyy lapsen käydä virallisessa koronatestissä. Jos olet muutenkin kotona esimerkiksi etätöissä tai perhevapaalla, ei virallista testiä tarvitse tehdä.

Lapseni luokalla on ollut koronatapaus. Voiko lapseni mennä kouluun?

Lapsi voi mennä kouluun, jos hän on terve (oireeton) eikä tartuntatautilääkäri ole asettanut häntä karanteeniin. Jos lapsi on karanteenissa, hän ei saa mennä kouluun.

Lapsellani ja hänen ystävällään on korona, mutta heillä ei ole oireita. Voivatko he leikkiä yhdessä?

Ei, jos henkilöllä on todettu koronatartunta, hänen on vältettävä tapaamasta kaikkia niitä henkilöitä, jotka eivät asu samassa taloudessa.

Haluan varata ajan koronarokotukseen itselleni/lapselleni. Miksi ajanvarausjärjestelmässä ei ole aikoja? Onko se rikki?

Aikoja koronarokotuksiin lisätään viikoittain. Lisäksi mahdolliset peruutusajat päivittyvät järjestelmään päivittäin. Henkilöstötilanteemme vaihtelee, joten uusia aikoja lisätään, kun saamme uusia henkilöitä rokotusvuoroihin. Tämänhetkisessä koronatilanteessa rokotustilaisuuksia ilman ajanvarausta ei voida järjestää.