Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Lääkityslista tuo turvaa hoitoosi

Proviisori Jenni Isotalo.
Vaikka itse muistaisit ulkoa kaikki käyttämäsi lääkkeet, tieto voi olla tarpeen muillekin. Hyvinvointialueen lääkitysturvallisuuskoordinaattori, proviisori Jenni Isotalo neuvoo, miksi ja miten lista kannattaa laatia.

Mikä on lääkityslista?

Se on lista, johon on koottu ajantasainen tieto kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ja niiden annoksista sekä käyttötarkoituksesta. Listaukseen tulee lääkärin määräämien lääkkeiden lisäksi kirjata käyttämäsi itsehoitolääkkeet, ravintolisät, kuten vitamiinit, ja luontaistuotteet sekä saamasi rokotteet.

Mitä hyötyä lääkityslistasta on?

Vain sinä tiedät mitä lääkkeitä käytät ja millaisilla annoksilla. Lääkitystiedot eivät hyvinvointialueellamme toistaiseksi siirry eri toimipisteiden välillä sähköisesti.

Sähköinen reseptikään ei takaa, että ammattilaisilla on ajantasainen tieto lääkityksestä. Olet voinut esimerkiksi saada suullisen ohjeen muuttaa lääkkeen annosta.

Itsehoitolääkkeistä ja luontaistuotteista ei ole olemassa sähköistä tietokantaa. Monet itsehoitolääkkeet ja luontaistuotteet voivat vaikuttaa muuhun lääkehoitoosi, sekä mahdollisiin hoitopäätöksiin.

Vain sinä tiedät mitä lääkkeitä käytät ja millaisilla annoksilla.

Listan avulla ammattilaiset voivat varmistua käyttämästäsi lääkityksestä, vaikka et syystä tai toisesta voisi sitä heille itse kertoa. Se toimii myös sinulle hyvänä muistilistana, jos joudut hoitoon yllättäen.

Kun terveydenhuollossa on ajantasainen tieto, lääkityksesi voidaan huomioida hoitotoimenpiteissä ja aloitettaessa uusia lääkkeitä. Jotkin käyttämäsi lääkkeet voivat esimerkiksi aiheuttaa riskin leikkauksen aikana tai vaatia annosmuutoksia akuutin sairauden vuoksi. Ammattilaiset voivat myös tarkistaa mahdolliset yhteisvaikutukset tai voiko jokin kokemasi oire johtua käyttämistäsi lääkkeistä.

Miten lääkityslista tehdään ja mitä siihen merkitään?

Lääkityslistan laatimiseen tarvitset oikeastaan vain kynän ja paperia. Verkosta löytyy lomakepohjia, joita voit hyödyntää. Voit myös joko tulostaa itse reseptiyhteenvedon Omakannasta, tai pyytää sitä apteekista tai vastaanotolta.

Muista täydentää paperille itsehoitolääkkeet ja luontaistuotteet, kuten kalaöljykapselit ja vitamiinit. Älypuhelimellekin on saatavilla sovelluksia, johon lääkelistan voi täydentää. Muista päivittää lääkelista, jos lääkityksesi muuttuu.

Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2022

Teksti: Emilia Kemppainen
Kuva: Rinja Harju