Siirry sisältöön
Yleinen

Onko lääkityslistasi ajan tasalla? – Maailman potilasturvallisuuspäivänä kiinnitetään huomio lääkitysturvallisuuteen

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut syyskuun 17. päivän Maailman potilasturvallisuuspäiväksi. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuden päivänä. Tänä vuonna teemana on lääkitysturvallisuus, johon meistä ihan jokainen voi itse vaikuttaa.

Tule viettämään Maailman potilasturvallisuuspäivää

Asiakas- ja potilasturvallisuuspäivä osuu tänä vuonna lauantaille, mutta teemaa tuodaan esiin koko viikon ajan. Pohjanmaan hyvinvointialueella ohjelmaa järjestetään useilla paikkakunnilla.

– Meillä on henkilökuntaa paikalla terveysasemien ja keskussairaalan aulatiloissa.Heidän kanssaan voi keskustella lääkitysturvallisuudesta ja he jakavat myös siihen liittyviä materiaaleja, kuten lääkityslistoja, kertoo hyvinvointialueen lääkitysturvallisuuskoordinaattori, proviisori Jenni Isotalo.

Henkilökuntaa on paikalla:

  • torstaina 15.9.:
    • Vaasan Tammikaivon terveyskeskus klo 8-11
    • Huutoniemen psykiatrinen poliklinikkal klo 8-11
    • Vaasan keskussairaala, pääaula klo 8-11
    • Uudenkaarlepyyn terveyskeskus klo 9-11

Mustasaaren, Pietarsaaren, Laihian, Vähänkyrön ja Närpiön terveyskeskuksissa on jaossa sama materiaali, mutta paikalla ei ole henkilökuntaa. Kaikista tiloista löydät myös muina aikoina lääkitykseen liittyvää materiaalia.

Ihastele oranssia valaistusta

Maailman potilasturvallisuuspäivän teemaväri on oranssi ja sillä valaistaan Vaasassa Alskatintien (Onkilahden) silta sekä keskussairaalan uusi H-talo.

Päivän aihe, lääkitysturvallisuus, on asia, johon jokaisen tulisi kiinnittää huomiota. Turvallisuutta on helppo lisätä itse esimerkiksi noudattamalla annettuja ohjeistuksia, pitämällä huolta lääkkeiden oikeasta säilytyksestä sekä puhumalla hoitohenkilökunnan kanssa avoimesti omista lääkkeisiin liittyvistä kysymyksistä ja huolista.

– Lääkkeistä saa aina tietoa hoitavalta taholta ja apteekista. Lisäksi verkosta löytyy paljon hyviä sivustoja. Suosittelen lämpimästi tutustumaan Kansalaisen lääketieto -sivuihin, joita ylläpitää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Isotalo vinkkaa.

Vaikuta itse lääkitysturvallisuuteesi – 5 kohtaa, joihin kiinnittää huomiota

Maailman terveysjärjestö WHO neuvoo kiinnittämään huomiota viiteen asiaan, kun puhutaan lääkityksestä. Ensimmäisenä kohtana on lääkityksen aloittaminen.

– Lääkitystä aloittaessa on hyvä tutustua valmisteeseen. Pakkausselosteesta selviää moni tärkeä asia. Jokaisen tulisi tietää käyttämiensä lääkkeiden nimet ja mihin lääkettä käytetään, toteaa Jenni Isotalo.

Kenties olennaisin tieto lääkityksestä on se, kuinka paljon sitä otetaan ja mihin kellonaikaan. Hoitajat, lääkärit ja apteekin henkilökunta kertovat yleensä, otetaanko lääke tyhjään vatsaan vai ruokailun yhteydessä.

Lääkityslista lisää turvallisuutta

Jokaisen olisi hyvä pitää yllä lääkityslistaa. Listaan merkitään kaikki säännöllisesti tai satunnaisesti käytössä olevat lääkkeet. Lista tulee päivittää aina, kun lääkityksessä tapahtuu muutoksia. Maailman terveysjärjestön viiden kohdan muistisäännössä onkin kolmantena lääkityksen lisääminen ja neljäntenä sen tarkistaminen.

– Lääkityslistan avulla voidaan selvittää, että mahdolliset uudet lääkkeet soveltuvat käytettäväksi yhtä aikaa. Lääkitystä on hyvä ajoittain tarkistaa, jotta valmisteet ovat varmasti soveltuvia ja annos on oikea. Mainitse aina henkilökunnalle, jos lääke on aiheuttanut sivuvaikutuksia, muistuttaa Isotalo.

Terveydenhuollon ammattilaisille tulee kertoa myös, jos on poikennut lääkärin ohjeesta. Jokainen on itse oman lääkityksensä asiantuntija ja tietää, kuinka lääkkeitä käyttää. Lääkityslistassa on hyvä tuoda esiin myös luontaistuotevalmisteet, vitamiinit ja kalaöljykapselit sekä itsehoitolääkkeet, kuten allergia- ja kipulääkkeet.

Lääkityslistan pohjan voi tulostaa verkkosivuiltamme tai sellaisen voi tehdä vaikka perinteiselle ruutupaperille.

Keskustele lääkärin kanssa, kun harkitset lääkkeen lopettamista

Viimeisenä kohtana WHO muistuttaa, että lääkkeen lopettamisesta tulisi aina keskustella lääkärin kanssa. Lopettaminen voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi terveydentilassa tapahtuvien muutosten, muiden lääkevalmisteiden tai haittavaikutusten vuoksi.

– Lääkkeitä ei tule lopettaa itse. Asiasta tulee aina keskustella lääkärin kanssa ja tehdä lopettaminen hallitusti lääkärin ohjeiden mukaan. Lopettaminen, etenkin yhtäkkiä ja kokonaan, voi aiheuttaa oireiden paluun entistä vakavampina. Jos lääke päätetään lopettaa, voi olla aiheellista ensin pienentää annosta ja sitten vasta lopettaa valmisteen käyttö kokonaan, Isotalo kertoo.

Jos lääkkeitä jää yli, tulee ne toimittaa apteekkiin, jossa huolehditaan niiden asianmukaisesta hävittämisestä.

– Vanhoja, pilalle menneitä tai omasta käytöstä poistuneita lääkkeitä ei missään nimessä tule vetää viemäristä alas tai heittää sekajätteeseen, muistuttaa Isotalo.

Lue lisää:

Maailman potilasturvallisuuspäivä, Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus

Sivuilla voit myös tutustua laajemmin asiakas- ja potilasturvallisuuteen. Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus on kansallinen toimija, jonka hallinto toimii Pohjanmaan hyvinvointialueen alla. 

Fimea – Kansalaisen lääketieto