Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Lastenneuvola on palveluista suosituin

2-vuotias Melvin seisoo ryhdikkäästi seinää vasten, kun terveydenhoitaja mittaa hänen pituuttaan. Isosisko Amelia seisoo terveydenhoitajan vieressä.
Suomalainen lastenneuvolatoiminta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Toiminta on vuosien varrella muuttunut ja kehittynyt, mutta perusajatus, lapsen hyvinvoinnin edistäminen, on edelleen sama. Kotikäynti oli vierailulla Närpiön neuvolassa, kun reipas Melvin Lindegård tuli 2-vuotistarkastukseen.

Lastenneuvolan palvelut tavoittavat kohderyhmänsä parhaiten kaikista hyvinvointialueen palveluista. Lastenneuvolaan saa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Käynnin aikana ei keskitytä vain lapsen terveyteen ja kehitykseen, vaan myös vanhemmat saavat kertoa mahdollisista lapseen liittyvistä huolista ja miten he kokevat vanhemmuuden. Lastenneuvolaan voi tulla tarvittaessa myös säännöllisten tarkastusten välissä.

– Monille vanhemmille on itsestäänselvyys tulla neuvollaan lapsensa kanssa ja melkein kaikki tulevatkin. Jos huomaamme, että joku alkaa jättäytyä pois sovituilta käynneiltä, tapaamme ottaa yhteyttä vanhempiin ja kysyä, onko kaikki hyvin ja varaisimmeko uuden ajan, kertoo terveydenhoitaja Ulrika Bärnas Närpiön lastenneuvolasta.

Lastenneuvola on yksi suomalaisen yhteiskunnan perustoimintoja. Monille vastikään Suomeen muuttaneille sillä voi olla iso merkitys yhteiskuntaan kiinnittymisessä.

– Mielestäni Närpiön lastenneuvolassa on erityistä se, että meillä on monia vastikään Suomeen muuttaneita asiakkaita. Täällä käyneistä lapsista 44 prosentilla oli yksi tai molemmat vanhemmat maahanmuttajataustaisia. Sen vuoksi meillä on usein tulkki mukana ja silloin käynti vie vähän enemmän aikaa, Bärnas kertoo.

Terveydenhoitaja Ulrika Bärnas istuu työpisteellään kirjoituspöydän ääressä. ja näyttää perheelle jotain kirjasta.
Olen aina ollut lapsirakas ja tykännyt pienistä vauvoista, mutta kaikenikäiset lapset ovat tämän työn suola, kertoo lastenneuvolassa vuodesta 2009 työskennellyt Ulrika Bärnas.

Melvin tulee neuvolaan

Kun Kotikäynti on vierailulla Närpiön lastenneuvolassa, tarkastukseen tulee juuri kaksi vuotta täyttänyt Melvin Lindegård Finbystä. Iloisen pojan mukana ovat äiti Sofia Lindegård, isä Roland Kärr sekä isosisko Amelia Lindegård (4,5 vuotta).

– Lapset tykkäävät yleensä tulla neuvolaan, mutta joskus 1,5 ja 2-vuotiaiden kanssa voi olla vähän haasteita. Joko siinä iässä on jotain erityistä tai sitten he muistavat yksivuotistarkastuksen, kun he saivat yhdellä käynnillä kolme rokotusta, Bärnas pohtii.

Käynnin aluksi Bärnas kyselee, miten syksy on sujunut ja onko Melvin sairastellut palattuaan kesän jälkeen päiväkotiin. Sitten jutellaan ruokailu- ja unitottumuksista, pottaharjoituksista sekä puheen ja motoriikan kehityksestä.

2-vuotias Melvin-poika kävelee vastaanottohuoneessa. Taustalla näkyvät terveydenhoitaja Ulrika Bärnas sekä Melvinin vanhemmat.
Melvin Lindegård on saapunut Närpiön lastenneuvolaan 2-vuotistarkastukseen. Terveydenhoitaja Ulrika Bärnasin vastaanotolla käy lapsia aivan pienistä vauvoista 6-vuotiaisiin.

Keskustelun jälkeen mitataan pituus ja paino. Sofia Lindegård kertoo, että lasten pituuskasvu ja paino ovat olleet huolena, joten he ovat käyneet neuvolassa normaalia useammin.

– Tapaamme kertoa lapsille etukäteen, että nyt mennään Ulrikan luo ja käydä läpi, mitä käynnillä tapahtuu. Täytyy tasapainolla siinä, kuinka paljon kertoo, ettei sitten lapsi ala pelätä, mutta vastaamme heidän kysymyksiinsä parhaamme mukaan, Lindegård kertoo.

Ulrika Bärnas toteaakin, että käynnit sujuvat yleensä paremmin, jos lapsia on valmisteltu etukäteen. Erityisesti, kun on kyse rokotuksista, on tärkeää, ettei asia tule lapselle yllätyksenä.

Käynnin päätteeksi Bärnas toteaa kaiken olevan kunnossa. Seuraavan kerran Melvin tulee neuvolaan kolmivuotistarkastukseen.

Artikkeli on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 2/2022.

Teksti: Siv Nyberg
Kuvat: Jessica Lindgren