Siirry sisältöön
Yleinen

Muutoksia etävastaanottojen asiakasmaksuihin

Toukokuun 2. päivästä lähtien etäpalveluna toteutettu erikoissairaanhoidon vastaanottokäynti muuttuu maksulliseksi Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Poliklinikkamaksu koskee ennalta sovittua puhelin-, chat- tai videovastaanottoa, joka korvaa fyysisen vastaanottokäynnin toimipisteessä. Erikoissairaanhoidon etävastaanottokäynnistä peritään 46 euron poliklinikkamaksu. 

Etävastaanotot yleistyvät, kun hyvinvointialue lisää erilaisten digitaalisten palveluiden tarjontaa.  

– Jos potilaan asia voidaan hoitaa etänä, hyödynnämme silloin tätä mahdollisuutta. Ammattilaisen käyttämä aika on se, mikä maksaa, ei niinkään se, missä asiaa hoidetaan, sosiaali- ja terveyskeskuksen toimialajohtaja Sofia Svartsjö kertoo.

– Etävastaanotto on usein myös potilaalle helpompi vaihtoehto, kun käynnin voi hoitaa oman kodin rauhassa, eikä tarvitse lähteä sen vuoksi mahdollisesti pitkänkin matkan päähän. 

Muutos ei koske psykiatrian erikoissairaanhoidon käyntejä ja etävastaanottoja.

Esimerkiksi asiakaspalvelukeskuksen chatissa tai puhelimitse tehtävästä hoidon tarpeen arvioinnista, neuvonnasta ja ajanvarauksesta ei edelleenkään peritä käyntimaksua. 

Tieto maksullisesta etävastaanotosta kerrotaan potilaalle etukäteen. Asia voidaan käydä läpi esimerkiksi poliklinikan hoitajan kanssa tai siitä kerrotaan potilaalle lähetettävässä kutsukirjeessä. Yli 18-vuotiaiden käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä etäpalvelusta peritään 56,70 euron maksu. Peruutus ilman hyväksyttävää syytä on tehtävä viimeistään vastaanottoa edeltävänä arkipäivänä.  

Lisätietoa asiakasmaksuista löydät verkkosivuiltamme.