Siirry sisältöön
Yleinen

Muutoksia maskisuositukseen sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä uusia rokotevalmisteita

Mies odottamassa käytävällä.
Pohjanmaan hyvinvointialueen pandemia- ja rokoteryhmät ovat kokoontuneet keskustelemaan maskien käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteillä sekä uusista rokotevalmisteista, jotka on räätälöity koronavirusvariantteja vastaan.

Pohjanmaan alueen pandemiajohtoryhmä on päättänyt keventää maskisuositusta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Maskia käytetään jatkossakin vastaanotolla lähikontaktissa, mutta esimerkiksi odotustiloissa ja käytävillä voi nyt halutessaan kulkea ilman kasvosuojainta. Jos on mahdollisuus pitää riittävä etäisyys tai asioida suojalasin takaa, ei suojainta tarvita.

– Maskia saa edelleen käyttää kaikissa tiloissa ja se on suositeltavaakin. Saattajilta ja hoito-osastoilla vierailijoilta edellytetään suojainten käyttöä vastaavalla tavalla. Erityistä huomiota on kiinnitettävä vierailtaessa ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien hoito-osastoilla ja asumispalveluyksiköissä. Käsihygieniaan on myös edelleen hyvä kiinnittää huomiota. Käsidesiä on saatavilla kaikilla vastaanotoilla, johtajaylilääkäri Peter Nieminen kommentoi.

Oireisena tulee edelleen jäädä kotiin ja osastoilla vieraillaan ainoastaan terveenä. Koronatestaukseen hakeutuessa maskia on käytettävä. Mikäli tiedät altistuneesi koronavirukselle, älä vieraile sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä.

Uudet rokotevalmisteet on kohdennettu koronavariantteihin

Uusin koronavirusrokote otetaan käyttöön viikolla 41. Uudet rokotevalmisteet on räätälöity omikron-muunnosta vastaan. Näitä rokotevalmisteita ei anneta ensimmäisenä tai toisena annoksena, vaan niitä käytetään tehosteannoksiin eli 3. annoksesta eteenpäin. Tällä hetkellä suositus otettavien annosten määrästä vaihtelee iän ja perussairauksien mukaan. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokotusta.

Influenssarokotukset aloitetaan marraskuussa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimeisimmän suosituksen mukaan yli 65-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville tarjotaan influenssarokotuksen yhteydessä koronarokotteen tehosteannos. Koronarokotteen tehosteannos voidaan antaa riippumatta siitä, montako rokotetta on saanut tai onko sairastanut koronan. Edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista tulee kuitenkin olla kulunut vähintään kolme kuukautta. Tämän tehosteannoksen voi halutessaan saada jo lokakuun aikana.

Lisätietoja löydät koronarokotteet –sivultamme täältä: