Siirry sisältöön
Yleinen

Muutoksia Vaasan, Laihian ja Oravaisten hoito-osastojen potilasprofiilissa

Kolmen Pohjanmaan hyvinvointialueen hoito-osaston profiilit muuttuvat yleislääketieteen hoito-osastosta arviointiosastoksi.

Muutos tarkoittaa sitä, että näillä osastoilla hoidetaan vastedes potilaita, jotka eivät ensisijaisesti tarvitse lääketieteellistä apua, vaan hoivaa, kun eivät juuri nyt pärjää kotioloissa. Osastot ovat Laihian, Oravaisten osastot sekä Vaasan osasto 2. Laihialla ja Vaasassa muutos on astunut voimaan 1.1.2024 ja Oravaisissa 12.2.2024 mennessä.

Näille osastoille ei enää oteta potilaita, jotka tarvitsevat ensisijaisesti lääketieteellistä hoitoa eikä päivystyspotilaita. Osastoilla hoidetaan potilaita, jotka pääosin odottavat paikkaa ympärivuorokautiseen palveluasumiseen tai kotona annettavaa palvelua.

Jatkossakin hoitopaikka mahdollisimman lähellä kotia

Muutoksen myötä varsinaisten yleislääketieteen vuodeosastopaikkojen määrä laskee Pohjanmaalla 283 paikasta 235 paikkaan. Tähän saakka n. 25 % yleislääketieteen vuodeosastopaikoista on ollut hoivapalveluita odottavien potilaiden käytössä.

– Yleislääketieteen paikkoja vähennetään vastaamaan lääketieteellisen hoidon todellista tarvetta. Tämä on osa toimintatavan muutosta, jossa arjen hoivaa tarvitsevia asiakkaita ei pidetä osastolla vaan he saavat tarvitsemansa tuen joko kotona asumiseen tai asumispalveluissa. Muutosta tehdään yhdessä kuntoutuksen ja koti- ja asumispalveluiden kanssa, sanoo sairaalapalveluiden toimialajohtaja Christian Palmberg.

Jatkossa potilaita, jotka tarvitsevat yleislääketieteen osaston hoitoa, hoidetaan edelleen mahdollisimman lähellä omaa kotia. Osastopaikka voi olla eri alueella kuin omassa kotikunnassa. Paikan valintaan vaikuttaa esimerkiksi se, missä paikkoja on vapaana. Potilas pyritään toiveiden mukaan siirtämään lähemmäs kotipaikkakuntaa, jos hoidon tarpeen pituus arvioidaan pidemmäksi.

–  Hyvä ja potilaan tarpeita vastaava hoito on etusijalla. Kaikki yleislääketieteen osastomme ovat kaksikielisiä, sanoo ylihoitaja Lis-Marie Vikman.