Siirry sisältöön
Yleinen

Neljännestä koronarokotteesta voi olla hyötyä sinulle – tarkista kuulutko nyt rokotettavaan ryhmään

Koronarokotteita on hyvin saatavilla Pohjanmaan hyvinvointialueella. Neljättä koronarokotusta tarjotaan nyt 60 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville täysi-ikäisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uuden suosituksen mukaan ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville tarjotaan uutta tehosteannosta myöhemmin syksyllä. Uusia tehosteannoksia annetaan arvioiden mukaan aikaisintaan lokakuussa.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet ovat oikeutettuja kolmeen koronarokotteeseen. Neljättä koronarokotusta tarjotaan kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmiin kuuluville täysi-ikäisille. Neljännen annoksen voivat käydä ottamassa myös 12 vuotta täyttäneet, joiden vastustuskyky on vaikeasti alentunut.

Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Koronaviruksen voi saada, vaikka olisi jo kerran sen sairastanut. Rokotus antaa kuitenkin hyvän suojan tartuntaa ja erityisesti vakavaa tautia vastaan.

– Koronaa vastaan kannattaa sairastetun taudin lisäksi suojautua ottamalla itselle suositeltavat annokset, 2 tai 3 rokotetta. Tällöin todennäköisimmin välttää vähintään vakavan taudin, johtajaylilääkäri Peter Nieminen toteaa.

Koronarokotteen voi varata verkkoajanvarauksen kautta tai puhelimitse. Rokoteaikoja on juuri nyt hyvin saatavilla kaikkiin annoksiin, myös ensimmäisiin. Ensimmäisen annoksen voi ottaa, vaikka olisi sairastanut taudin kerran tai kahdesti.

Tulevan syksyn suosituksen mukaiset annokset influenssarokotusten yhteydessä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee uutta tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tämä suositus astuu voimaan arvioiden mukaan aikaisintaan lokakuussa.

– Jos on saanut aiemmin suositellut rokoteannokset, on turvallista odottaa tätä uutta tehosteannosta myöhempään syksyyn, Nieminen vakuuttaa.

Uudet tehosteannokset pyritään mahdollisuuksien mukaan antamaan tämän vuoden influenssarokotusten yhteydessä. Influenssarokotteet eivät ole vielä saapuneet hyvinvointialueelle.