OLKA-vapaaehtoisen tunnistaa vihreästä liivistä
Vapaaehtoistyössään sairaalan aula-avustajana Rainer Enqvistille saattaa kertyä jopa 8000 askelta kolmen tunnin vapaaehtoisvuoron aikana.
– Kuljen sairaalan käytäviä edestakaisin, kun näytän asiakkaille, mihin heidän täytyy mennä tai kuskaan heitä pyörätuolilla. Pidän huolen myös siitä, että he tietävät käynnin jälkeen, miten pääsevät takaisin ulko-ovelle, Enqvist kertoo.
Kuljen sairaalan käytäviä edestakaisin, kun näytän asiakkaille, mihin heidän täytyy mennä tai kuskaan heitä pyörätuolilla.
Rainer Enqvist
Enqvist pukee ylleen OLKA-vapaaehtoisen tunnusmerkin, vihreän liivin, yhtenä tai kahtena päivänä viikossa. Hän on suureksi avuksi sairaalan palveluneuvojille, jotka eivät ennätä viedä jokaista avun tarvitsijaa oikealle osastolle.
Enqvist on hommassa jo konkari, sillä hän on toiminut OLKA-vapaaehtoisena vuodesta 2019 lähtien.
– Huomasin lehdestä ilmoituksen vapaaehtoisten ILONA-koulutuksesta. Oli syksy ja kesän jälkeen kaipasin jotakin hyödyllistä tekemistä. Eläkkeellä on aikaa ja pidän siitä, kun saan auttaa kaikenikäisiä ihmisiä, Enqvist sanoo.
Vapaaehtoisella on aikaa kuunnella
Katrine Lassila on antanut aikaansa erityisgeriatrian osaston potilaille kerran viikossa parin tunnin ajan keväästä 2023 lähtien. Hänellä on kokemusta muistisairaiden ja iäkkäiden kanssa työskentelystä, sillä hän on ennen eläkkeelle jäämistään työskennellyt useita vuosia hoiva-avustajana vanhusten asumispalveluyksikössä.
– Tunnen oloni kotoisaksi ikäihmisten parissa. Olen luonteeltani sosiaalinen ja tykkään jutella ihmisten kanssa. Minulla on myös kantava ääni, joten huonokuuloisemmatkin kuulevat mitä puhun, Lassila kertoo.
Lassila kokee saavansa vapaaehtoistyöstä merkitystä elämään ja onpa vapaaehtoisten joukosta löytynyt myös uusi ystävä, jota Lassila auttaa harjoittamaan ruotsin kielen taitoaan ja jonka kanssa voi käydä kävelyllä ja kahvilla.
– Ikäihmiset arvostavat sitä, että minulla on aikaa istua heidän vierellään ja kuunnella rauhassa. Aluksi saatamme keskustella säästä ja muusta yleisestä, mutta kun tutustumme paremmin he puhuvat myös yksityisemmistä asioista. Meillä vapaaehtoisilla on vaitiolovelvollisuus, joten meille voi puhua luottamuksellisesti, Lassila sanoo.
Seuraava ILONA-koulutus uusille vapaaehtoisille järjestetään suomeksi 22.11. ja ruotsiksi 11.12. Pohjanmaan yhdistysten tiloissa Vaasassa.
Seuraavat koulutukset marras- ja joulukuussa
Kaikki OLKA-vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja aluksi voidaan toimia yhdessä kokeneemman vapaaehtoisen kanssa, jotta tehtävät ja sairaalan tilat tulevat tutuiksi. Seuraava ILONA-koulutus uusille vapaaehtoisille järjestetään suomeksi 22.11. ja ruotsiksi 11.12. Pohjanmaan yhdistysten tiloissa Vaasassa. Koulutus kestää yhden illan, jonka aikana muun muassa käydään läpi sairaalan pelisäännöt ja hygieniaohjeet sekä tarkastellaan millaisia tilanteita vapaaehtoiset voivat kohdata. Vapaaehtoiset osallistuvat myös sairaalan tiloissa järjestettävään turvallisuuskävelyyn, jotta hekin osaavat toimia oikein hätätilanteissa.
OLKA-toiminnan koordinaattori Viveca Salmisen mukaan Vaasan keskussairaalassa on vuonna 2023 syyskuun loppuun mennessä työskennellyt yhteensä 35 vapaaehtoista.
– Kun lasketaan yhteen sekä aula-avustajat, juttukaverit että vertaistukijat, he ovat tehneet vapaaehtoisvuoroja tänä vuonna yhteensä noin 611 tuntia ja heillä on melkein 5000 asiakaskohtaamista, Salminen kertoo.
He ovat tehneet vapaaehtoisvuoroja tänä vuonna yhteensä noin 611 tuntia ja heillä on melkein 5000 asiakaskohtaamista.
Viveca Salminen
OLKA-vapaaehtoisia toimii tällä hetkellä Vaasan keskussairaalassa muiden muassa kirurgisella osastolla, vaativan kuntoutuksen osastolla, sydänosastolla, syöpä- ja veritautien osastolla, päivystyksessä ja neurologian ja sisätautien osastolla.
– Nyt kun CT-kuvauksia tilapäisesti tehdään myös U-rakennuksessa, OLKA-vapaaehtoiset ovat luvanneet avustaa asiakkaat H-talolta sinne. Myös terveyskeskuksesta on pyydetty vapaaehtoisia avuksi esimerkiksi viikonloppuisin järjestettäviin rokotus-tilaisuuksiin, Salminen sanoo.