Siirry sisältöön
Yleinen

Onko sinulla henkilökohtainen avustaja? Varaudu avustajien lakkoon

Henkilökohtaisia avustaja koskeva lakko laajenee pääkaupunkiseudulta koskemaan koko maata. Lakkovaroitus on annettu ajalle 6.6.-12.6.2023.

JHL:n lakko koskee palkkaryhmän A tehtävissä työskentelevien työvuoroja, jotka alkavat tiistaina 6. kesäkuuta kello 00:01. Lakko päättyy maanantaina 12. kesäkuuta kello 23:59.

Palkkaryhmän A tehtävät sisältävät sellaisia henkilökohtaisen avustajan työtehtäviä, joihin ei kuulu lääkehoitoa tai muita hoitotoimenpiteitä.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen uhkaa henkeä tai terveyttä.

Toimi näin:

Lakon aikana voit työnantajana teettää työtaisteluun osallistuvien avustajien töitä sellaisilla työntekijöillä, jotka eivät osallistu työtaisteluun. Työnantajana voit myös käyttää sijaisia ja keikkalaisia.

Jos käytössäsi on henkilökohtaisen avun palveluseteli, käytä sitä. Myös omaisesi voi toimia henkilökohtaisena avustajanasi lakon aikana. Jos omaisesi toimii lakon aikana avustajanasi, ole työtuntien toteutumisen jälkeen palkanmaksuun liittyvistä asioista yhteydessä vammaispalveluun.

Ole yhteydessä vammaispalveluun, jos tarvitset avustajasi sijaistamiseen tukea.

Jos sinulla on kysyttävää tai ongelmia sijaisen saamisessa, ota ensisijaisesti yhteyttä omaan vammaispalvelun sosiaalityöntekijään tai sosiaaliohjaajaan.

Vammaispalvelun ohjaus- ja neuvontapuhelin palvelee lakon aikana arkisin klo 8–16 numerossa 040 805 1772. Lakon ulkopuolella ohjaus- ja neuvontapuhelin palvelee arkisin klo 9–11.

Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaalipäivystys palvelee vuorokauden ympäri. Puh. 06 218 9555.