Siirry sisältöön
Yleinen

Osallisuutta tukevat vaikuttamistoimielimet aloittivat työnsä

. Irmeli Mandell Vaasasta, Lina Käldström Luodosta ja Jesse Pihlaja Kristiinankaupungista osallistuvat vaikuttamistoimielinten toimintaan.
Pohjanmaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet kokoontuivat ensimmäisen kerran maanantaina 2. toukokuuta. Irmeli Mandell Vaasasta, Lina Käldström Luodosta ja Jesse Pihlaja Kristiinankaupungista odottivat mielenkiinnolla tulevaa.

– On tärkeää osallistua nyt, kun uutta organisaatiota rakennetaan, jotta tästä tulee hyvä kaikille ja kaikkien tarpeet huomioidaan, toteaa Lina Käldström, vammaisneuvoston edustaja Luodosta.

Käldström toteaa, että hyvinvointialueen vammaisneuvostolla on varmasti käsiteltävänään hyvin laajoja asiakokonaisuuksia.

– Vammaisuudessa ei ole kyse vain liikuntakyvystä, vaan aivan yhtä lailla vaikkapa mielenterveyden ongelmat vaikuttavat toimintakykyyn.

Jesse Pihlaja osallistui hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon Kristiinankaupungin nuorisovaltuuston edustajana.

– Olen ollut nuorisovaltuustossa viime vuodesta asti. Siellä olemme keskustelleet muun muassa kouluterveydenhuollosta ja tasa-arvosta kouluissa, Pihlaja kertoo.

– Se on tärkeää, että kaikkien pitäisi saada hyvää terveydenhuoltoa koko alueella, Pihlaja pohtii tulevaa.

Saman toiveen allekirjoittaa myös vaasalainen Irmeli Mandell, joka on mukana Vaasan vanhusneuvoston edustajana. Hän on ollut mukana Vaasan vanhusneuvostossa vuosia ja puheenjohtajana saa paljon yhteydenottoja ikäihmisiltä.

– Paljon on pelkoja. Ihmiset ottavat minuun yhteyttä ja ovat huolissaan, että huononevatko palvelut. Yksi omaishoitaja soitti juuri ja oli huolissaan omaishoitajien korvauksista, Mandell kertoo.
Mutta mitä positiivista pitkään ikäihmisten palveluita seurannut näkee horisontissa?

– Kun uusi H-talo otetan käyttöön, toivon lääkäripalveluiden paranevan. Toivottavasti silloin olisi toinen lääkäri poissaolevan tilalle. Näin minulle on ainakin kerrottu, Mandell toteaa.

Kaikki kunnat edustettuina

Vaikuttamistoimielimet ovat lakisääteisiä ja ne perustetaan kaikille hyvinvointialueille. Vaikuttamistoimielimen toimikauden pituus on hyvinvointialueen valtuustokauden mittainen. Ensimmäiset vaikuttamistoimielimet on valittu kuitenkin vuodeksi 2022. Uusi, maaliskuussa toimintansa aloittanut hyvinvointialueen aluevaltuusto valitsee uudet vaikuttamistoimielinten jäsenet ajalle 1.1.2023−31.5.2025 ja tuolloin mukaan tulevat myös Kruunupyyn edustajat.

– Toimielinten jäsenet edustavat oman kotikuntansa vammais- tai vanhusneuvostoa tai nuorisovaltuustoa hyvinvointikuntayhtymän toimielimessä. He vievät meiltä tietoa omaan kotikuntaansa ja tuovat vastavuoroisesti tietoa kunnista meille tänne hyvinvointikuntayhtymän vaikuttamistoimielimeen, asiakaspalvelupäällikkö Sari West kertoo edustajien tehtävistä.

Kaikista hyvinvointialueen kunnista on edustajat vaikuttamistoimielimissä, poikkeuksena toistaiseksi Korsnäs, joka ilmoittaa omat edustajansa myöhemmin.

Vaikuttamistoimielimet pääsevät vaikuttamaan hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Lisäksi vaikuttamistoimielimet ovat mukana osallistumisen ja kuulemisen kehittämisessä hyvinvointialueella.

– Maanantain kokouksissa vaikuttamistoimielimet järjestäytyivät ja niille valittiin puheenjohtajistot. Oli tärkeää, että edustajat saivat tutustua toisiinsa näin toiminnan käynnistyessä, West kertoo.

Puheenjohtajisto

Vammaisneuvosto

pj. Anna Caldén, Uusikaarlepyy

varapj. Marja Forsén, Närpiö

Vanhusneuvosto

pj. Henrik Sandberg, Pedersöre

varapj. Hans Ingvesgård, Kristiinankaupunki

Nuorisovaltuusto

pj. Elvira Nyrönen, Pietarsaari

varapj. Jesse Pihlaja, Kristiinankaupunki