Siirry sisältöön
Kotikäynti-asiakaslehti

Pääkirjoitus: Rakkaudesta lajiin


Harvemmin mietin lenkkareita jalkaan pukiessani, että lähdenpä tästä ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia ja vähentämään riskiäni sairastua syöpään. Syyt liikkua ovat hetkessä: raitis ilma, oma aika, aikaa ystävän tai perheen kanssa ja paremmat yöunet. Joskus myös se, että koiran vain on pakko päästä pihalle.

Menenkö tänään lenkille vai viikkaanko pyykit?

Yhteiskunnan näkökulmasta liikunta edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia, mutta kuka näkee oman iltalenkkinsä kansanterveystekona? Jopa ajatus siitä, että liikunta nyt parantaa mahdollisuuksiani terveeseen vanhuuteen on kaukainen, kun valitsen, menenkö tänään lenkille vai viikkaanko pyykit.

Liikunta perustuu toisilla kalenteriin ja sovittuihin liikuntakertoihin, toisilla fiilikseen. Jotkut ovat tavoitteellisia juoksijoita, kamppailulajien harrastajia tai autourheilijoita, kun joku toinen vaihtaa lajia viikosta ja vuodesta toiseen.

Mahdollisuudet urheilun harrastamiseen vaihtelevat elämäntilanteiden mukaan. Eri lajit vaativat eri määrän aikaa, rahaa, seuraa ja terveyttä. Elämänmuutokset, kuten lapsen saaminen tai eläkkeelle jääminen, voivat muuttaa myös liikuntatottumuksia. Työmatkapyöräily päättyy, kun jää kotiin.

Rutiinien ja tottumusten tilalle on mahdollista löytää uusia. Vaikka rakkaus lajiin kestäisi vain kesän yli, on se laji liikuttanut sinua koko kesän – onnittelut siitä! Sen jälkeen voi löytää taas uuden lajin, johon rakastua, tai palata vanhan luokse. Kaikki on kotiin päin sekä sinulle että kansanterveydelle.

Itse aion tänä kesänä koluta kuntoportaita, pelata padelia ja pyöräillä. Minkä lajin sinä otat kesäheilaksesi?

Hymyilevä Petra Fager nojaa polkupyörään ja pitää kädessään oranssia pyöräilykypärää.

Petra Fager

kommunikationsdirektör

Pääkirjoitus on julkaistu Kotikäynti-asiakaslehden numerossa 1/2024.