DKT työryhmä
Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) hoito-ohjelma on suunniteltu ennen kaikkea itsetuhoisille ja tunne-elämän säätelyn vaikeuksista kärsiville henkilöille.
DKT on tavoitteellinen ja vaiheittain etenevä hoito-ohjelma. Hoidon alussa tavoitteena on itsetuhoisen ja vahingollisen käyttäytymisen vähentäminen. Alkuvaiheessa pyritään myös vähentämään terapiaa haittaavaa sekä elämänlaatua heikentävää käytöstä. Myöhemmissä terapian vaiheissa keskitytään tarvittaessa traumaperäisen stressin vähentämiseen ja itsekunnioituksen lisäämiseen sekä terapian loppuvaiheessa elämänarvoisen elämän rakentamiseen.
Hoito-ohjelma koostuu viikoittaisista yksilöterapiakäynneistä sekä kerran viikossa toteutusta taitovalmennusryhmästä.
Yksi keskeinen keino tavoitteiden saavuttamisessa on taitojen harjoittelu. DKT:ssä harjoiteltavat taidot voidaan jakaa neljään ryhmään:
• Tietoisen läsnäolon taidot (”mindfulness-taidot”)
• Ahdingon sietotaidot
• Tunteiden säätelyn taidot
• Tehokkaan vuorovaikutuksen taidot
Taitoja opiskellaan ja harjoitellaan taitoryhmässä. Tarkoituksena on, että potilas oppii käyttämään taitoja todellisissa elämäntilanteissa. Yksilöterapeutti tukee potilasta soveltamaan taitoja arjessa. Terapiaan kuuluu kotitehtäviä, jotka tukevat taitojen harjoittelua.
Potilas ja terapeutti tekevät terapiasopimuksen yhdeksi vuodeksi. Tämän jälkeen yhdessä lääkärin kanssa päätetään mahdollisesta hoidon päättymisestä tai hoidon jatkamisesta.
Hoito-ohjelmaan pääsy edellyttää lääkärin lähetteen.