Neuromodulaatiotyöryhmä
Neuromodulaatiotyöryhmä vastaa keskitetysti psykiatristen sairauksien hoitoon tarkoitettujen neuromodulaatiohoitojen toteuttamisesta.
TMS-hoito
TMS-hoito (transkraniaalinen magneettistimulaatiohoito) tarkoittaa magneetti-impulssien antamista päähän tarkoituksena vaikuttaa aivosolujen toimintaan. TMS-hoidolla on havaittu olevan positiivinen vaikutus masennustiloihin ja ahdistusongelmiin. Masennustilassa annetaan nopeita magneetti-impulsseja aivojen vasemmalle etulohkolle. Ennen hoitoa on suoritettava aivojen magneettitutkimus. Hoidon aikana istut hoitotuolissa: magneetti-impulssit tuntuvat sykäyksinä päälaella, tavoitteena on mahdollisemman mukava ja kivuton hoito. Hoitokäynnin pituus riippuu hoitoprotokollasta; nopeimmillaan hoitokerta kestää n. 4min. Esivalmisteluihin menee ensimmäisellä hoitokäynnillä 45-60min, seuraavilla käynneillä 10-20min.Tavallinen hoitojakso on 20 hoitokertaa noin neljän viikon aikana. Hoito annetaan arkipäivisin, eli viisi kertaa viikossa
Sähköhoito (ECT)
Sähköhoitoa käytetään yleisimmin vaikeasti masentuneilla potilailla, joita muut hoitomuodot eivät auta riittävän tehokkaasti tai nopeasti tai joille muut hoitomuodot aiheuttavat sivuvaikutuksia. Sähköhoito on tehokkain käytettävissä oleva vaikean masennuksen hoitomuoto. Sähköhoidolla on myös muita psykiatrisia ja neurologisia käyttöaiheita.
Sähköhoito voidaan toteuttaa sekä osasto- että avohoidossa. Sähköhoito annetaan yleensä usean hoitokerran sarjana. Hoitokertojen määrä on yksilöllinen (6-12 kertaa). Tarvittaessa sähköhoitoa voidaan jatkaa ylläpitohoitona esim. kerran kuukaudessa. Sähköhoito toteutetaan tavallisesti kahtena aamuna viikossa. Itse toimenpide on kivuton ja toteutetaan nukutuksessa. Sähköhoito annetaan Vaasan keskussairaalan anestesiaosaston heräämössä Hietalahdessa.
Aivojen tasavirtastimulaatio, tDCS (transcranial Direct Current Stimulation)
Aivojen tasavirtastimulaatio on kajoamaton ja kivuton tapa aktivoida tai jarruttaa aivokuoren hermosolujen toimintaa. Menetelmä perustuu hermosolujen välisten viestien kuljettamisen paikalliseen voimistamiseen tai jarruttamiseen heikolla sähkövirralla (1 – 2 mA). Tasavirtastimulaatiota voidaan käyttää esimerkiksi masennuksen, tinnituksen ja pitkäkestoisen hermovauriokivun hoidossa. Hoitojakson pituus määritellään yksilöllisesti, aloitusjakso on tavallisesti 4 viikon pituinen ja hoidon frekvenssi on 5 x viikossa (ma-pe), jonka jälkeen jatkohoito määritellään yksilöllisesti. Hoidon lopettaminen tapahtuu usein asteittain hoitokertojen frekvenssiä lyhentämällä.
Ketamiini-infuusiohoito
- Ketamiinia käytetään hoitoresistentin masennuksen hoitona, itsemurha-alttiuden lievittämiseen ja samanaikaisesta kivusta kärsivien masennuspotilaiden hoitamiseen.
Ketamiini annetaan infuusiona suonensisäisesti. Infuusion ajan ollaan makuuasennossa. Hoitopäivinä ennen infuusion aloitusta, sen aikana ja jälkeen mitataan verenpaine ja happisaturaatio-arvo sormenpäähän laitettavan mittarin avulla. Hoito kestää noin 45 minuuttia. Hoidon jälkeen vointia seurataan yksikössä tunnin ajan. Ketamiinihoito annetaan Vaasan keskussairaalan anestesiayksikön heräämössä Hietalahdessa.
Miten saan hoitoa?
Neuromodulaatiotyöryhmään hoidonarviointia varten tarvitaan lääkärin lähete.