Siirry sisältöön

Oma-Labra

Voit laboratoriolähetteellä mennä näytteenottoon Fimlabin kaikkiin Pohjanmaalla sijaitseviin toimipisteisiin. Voit teettää laboratoriotutkimuksia myös yksityislääkärin lähetteellä ja maksaa tutkimukset itse tai käyttää Oma-Labra-palvelua

Laboratorioon on pakollinen ajanvaraus. Voit kuitenkin hoitaa asiat vuoronumerolla, jos olet saanut päivystyslähetteen hoitoyksiköstä, tuot kotona otettuja näytteitä tai haet näytteenottotarvikkeita. Vaasan keskustassa Vaasanpuistikon näytteenottokeskuksessa käytössäsi on myös Nopsa-pikapalvelu.

Nopsa

Nopsa-pikapalveluun ei tarvita ajanvarausta, vuoronumeroa tai ilmoittautumista. Menet vain suoraan vapaaseen Nopsa-pisteeseen. Vapaa palvelupiste näyttää vihreää valoa ja varattu näyttää punaista valoa. Voit käyttää Nopsaa, jos sinulla on lähete pelkästään verikokeisiin. Nopsassa ei oteta vastaan kotona otettuja näytteitä eikä niissä jaeta näytteenottotarvikkeita. Nopsa ei sovi lapsille, jotka eivät pysty olemaan näytteenottotilanteessa ilman aikuisen apua.

Ohjeet

Voit varata ajan näytteenottoon verkkosivuilla tai soittamalla numeroon 06 213 1626 ma–pe klo 7–15. Ajanvarauksen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Sinun on saavuttuasi näytteenottoon ilmoittauduttava itse laboratorioon automaattilaitteen avulla. Tämä koskee sekä ajanvarauksella saapuvia että jononumerolla asiaansa hoitavia potilaita.

Ohjeita laboratoriotutkimuksiin saapuvalle

Monet jo ennen varsinaista näytteenottoa vallinneet tekijät vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Vältä tupakointia, alkoholia ja ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana. Istu rauhallisesti noin 15 minuuttia ennen näytteenottoa verenkierron tasaantumiseksi.

Verikokeet

Saa syödä ja juoda

Ennen näytteenottoa saat syödä kevyen aamiaisen ja ottaa aamulääkkeet, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Vettä saa juoda kohtuullisesti.

Paastokokeet

Jos sinulle on määrätty paastokokeita, sinun on oltava ruoatta ja juomatta 10–14 tuntia ennen näytteenottoa.Lasillisen vettä voi juoda. Aamulääkkeet saa ottaa, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Jos käytät lisäravinteita (esim. luontaistuotteita, urheiluvalmisteita tai vitamiineja), älä ota niitä vähintään 8 tuntiin ennen näytteenottoa.

Virtsanäytteet

Keskisuihkuvirtsa

Älä virtsaa vähintään 4 tuntiin ennen näytteenottoa. Enintään lasillisen vettä voi juoda. Virtsanäytteen voi ottaa myös kotona. Hoitoyksikön henkilöstö antaa sinulle ohjeet ja näytteenottotarvikkeet.

Virtsanäyte sytologista tutkimusta varten

Tyhjennä virtsarakko aamulla noin 2 tuntia ennen laboratorioon tuloa ja juo 0,5 litraa vettä. Näyte otetaan laboratoriossa.

Virtsanäyte klamydia- ja gonokokki-infektion selvittämistä varten

Älä virtsaa vähintään 2 tuntiin ennen näytteenottoa.

Voit noutaa erilliset ohjeet ja näytteenottotarvikkeet lähimmästä laboratoriosta.