Kirurginen poliklinikka
Tervetuloa kirurgiselle poliklinikalle.
Hoitoon pääsy
Hoito erikoissairaanhoidossa edellyttää lääkärin lähetettä. Lähetteen voi saada hoitavalta lääkäriltä terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai työterveyshuollosta.
Hoitoonpääsyn määrittelee terveydenhuoltolaki. Kiireetön sairaanhoito vaatii lähetteen. Terveydenhuoltolain mukaan hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon sisällä siitä, kun lähete on vastaanotettu erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon tarpeen tai tutkimukset päättää lääkäri, joka on vastaanottanut lähetteen.
Käynti poliklinikalla on maksullinen, myös peruuttamattomasta ajasta laskutetaan. Maksut perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista. Lisätietoja asiakasmaksuista voit lukea täältä: : Asiakas- ja potilasmaksut.
Kirurgisella poliklinikalla hoidamme eri erikoisalojen potilaita, kuten yleiskirurgia, plastiikkakirurgia, vatsaelin- ja ruoansulatusjärjestelmäkirurgia (gastrokirurgia), verisuonikirurgia ja thorax-kirurgia, liikunta-ja tukielinkirurgia (ortopedia) sekä virtsaelinkirurgia (urologia). Lisäksi meillä käy konsulttikirurgeja useilta erikoisaloilta.
Yhteystiedot
Hoitajan tehtävänä on tukea potilaita, joilla on avanne tai PEG-ruokintaletku sekä syöpään sairastunutta ja hänen omaisiaan selviytymään muutoksista, joita sairaus on tuonut mukanaan.
Hoitaja antaa tietoa ja neuvoja tapaamalla potilasta poliklinikalla ja osastolla sekä ennen leikkausta/toimenpidettä että sen jälkeen. Hän neuvoo puhelimitse ja voi tarvittaessa tulla kotikäynnille.
Keskussairaalan avannehoitaja on myös alueellinen yhdyshenkilö, joka järjestää koulutuksia.
Yhteystiedot
Avannehoitaja
Haavahoitajalla on oma vastaanotto. Haavapoliklinikalla on kaksi haavahoitajaa, jotka tekevät parityötä.
Haavahoitajan vastaanotolla hoidetaan potilaita, joilla on haavan paranemisongelmia ja haavoja, jotka tarvitsevat hoitoa ennen kirurgista toimenpidettä. Potilaat tulevat lähetteiden perusteella tai osastoilta leikkauksen jälkeiseen kontrolliin tai jatkotoimenpiteiden suunnittelua varten. Vastuulääkärinä on kyseisen alan erikoislääkäri.
Poliklinikan haavahoitaja on alueellinen yhdyshenkilö, jota voi konsultoida puhelimitse.
Yhteystiedot
Haavahoitaja
Puhelinaika ma ja ke klo 13.30-14.30 ja to klo 14.30-15.00
Lääkintävahtimestari (”kipsimestari”) kipsaa murtumia, poistaa ompeleita, vaihtaa ja korjaa kipsit tarvittaessa. Hän tekee erilaisia lastoja ja erikoiskipsejä esim. diabeetikoille ja haavapotilaille sekä asettaa tehdyt tuet paikoilleen. Lääkintävahtimestari myös sovittaa erilaisia nilkka- ja rannetukia.
Lisäksi keskussairaalan lääkintävahtimestari huolehtii kipsikoulutuksesta sairaanhoitopiirissä.
Neuvoja voi saada myös puhelimitse.
Yhteystiedot
Sijainti
H2
Lääkintävahtimestari
Ortopedia ja traumatologia
Hoidamme potilaita, joilla on tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia tai tapaturmaisia vammoja.
Me toimimme ajanvarauspoliklinikkana, jonne tullaan lääkärin lähetteellä tai suunnitellusti toimenpiteen jälkeiseen kontrolliin.
Kiireelliset ajat pyrimme järjestämään 3-4 viikon sisään. Kiireettömät ajat järjestetään 3-6 kuukauden sisällä.
Saatavilla on myös konsultoivien kirurgien palveluja selkäkirurgiassa (Tampereen yliopistosairaala) ja neurokirurgiassa (Turun yliopistosairaala).
Tiedustelut leikkausajankohdista:
Päiväkirurgia Y2
Puhelinaika ma –to klo 9:00 – 15:00 ja pe klo 9:00 – 14:00
Leiko Y2
Puhelinaika ma-to klo 9.00 – 15.00 ja pe klo 9.00 – 14.00
Yhteystiedot
Sijainti
H2
Avoinna
Arkipäivisin klo 8.00–15.00
Lähetekyselyt / Kanslia
Puhelinaika ma–to klo 8.00 – 11.00, pe 9.00 – 11.00 ja ma-pe klo12.00 – 13.00
Hoidolliset puhelut
Puhelinaika ma-to klo 8.00 – 9.00
Poliklinikka toimii arkipäivisin ajanvarauksella lähete- ja kontrollipoliklinikkana. Potilainamme on sekä naisia että miehiä, joilla on erilaisia virtsaelimiin liittyviä oireita tai sairauksia.
Urologimme pitää vastaanottoa myös Pietarsaaren yksikössä kerran kuukaudessa, joka on tarkoitettu ainoastaan kontrollipotilaille.
Lisäksi poliklinikallamme on hoitajavastaanottoja:
- leikkauksen jälkeiset katetrin poistot/ magneettistentin poistot/ katetrointiopetukset
- virtsarakon huuhteluhoidot
- uroterapeuttien vastaanotot, kahtena päivänä viikossa
Tutkimme ja hoidamme potilaita, joilla on:
- virtsaamiseen liittyviä ongelmia ( virtsankarkailu/kastelu, eturauhasen liikakasvu/tulehdus, virtsaputken arpikurouma, virtsatie/munuaiskiviä, verivirtsaisuus, virtsaumpi jne.)
- erektiohäiriöitä
- urologisia syöpäsairauksia
Yhteystiedot
Avoinna
Arkipäivisin klo 8.00–15.00
Lähetekyselyt / Kanslia
Puhelinaika ma-to klo 8.00 – 11.00, pe klo 9.00 – 11.00 ja ma – pe klo 12.00 – 13.00
Hoidolliset puhelut
Sairaanhoitaja
Ti ja to klo 8.30-9.00
Uroterapeutit
Ma–to klo klo 8.30–9.00
Kirurgian poliklinikalla toimii kaksi uroterapeuttia, joilla on oma vastaanotto kahtena päivänä viikossa.
Potilaat tulevat vastaanotolle joko lähetteen perusteella tai urologin pyynnöstä.
Mitä uroterapeutti tekee?
Uroterapeutit antavat ohjausta, neuvoa ja tietoa potilaille, joilla on ongelmia virtsaamisen suhteen. Tavallisimmat urologiset vaivat aikuisilla on virtsankarkailu, virtsaumpi tai jokin muu virtsaamiseen liittyvä ongelma.
Teemme yhteistyötä myös lasten poliklinikan kanssa. Yleisin tulosyy uroterapeutin vastaanotolle on lasten kastelu ja ummetuksen selvittely.
Tavallisimmat tutkimukset vastaanotoillamme ovat virtsasuihkun mittaus ja jäännösvirtsan tarkistus. Lisäksi annamme katetrointiopetukset. Eturauhasen höyläysleikkauksen jälkeinen kontrolli sekä neuromodulaatio-potilaiden kontrolli järjestetään useimmiten uroterapeutin vastaanotolle.
Uroterapeutti toimii myös yhteyshenkilönä potilaille, joilla on urologinen syöpä. Tarvittaessa potilas tapaa uroterapeutin ennen eturauhassyöpäleikkausta, jolloin saa lisää tietoa ja tukea.
Meillä on myös mahdollista saada seksuaalineuvontaa.
Uroterapeutit on arkisin tavoiteltavissa puhelimitse.
Yhteystiedot
Avoinna
Arkipäivisin klo 8.00–15.00
Uroterapeutit
Ma–to klo klo 8.30–9.00
Hoidamme potilaita, joilla on kirurgisesti hoidettavia vatsa- tai suolistosairauksia tai sairaalloinen ylipaino-ongelma. Poliklinikallamme tehdään ja suunnitellaan tutkimuksia ja kirurgista hoitoa vatsa- ja ruoansulatuselinkirurgisille potilaille.
Poliklinikalla teemme myös tähystystutkimuksia, joista yleisimmät ovat vatsalaukun ja paksusuolen tähystystutkimus. Tutkimukset tehdään taipuisalla tähystimellä, jonka kautta pystyy samalla ottamaan koepaloja limakalvolta sekä tekemään pieniä toimenpiteitä. Meiltä voi hakea tyhjennyslääkeaineet (Colonsteril tai Picoprep) tai omalta terveysasemalta (ei Vaasa).
Gastrokirurgin vastaanotolle kiireelliseen hoitoneuvotteluun pääsee yleensä nopeasti, mutta mahdolliset röntgentutkimukset voivat aiheuttaa viivettä.
Kiireellisiin tähystystutkimuksiin pääse noin 1-2 viikon kuluessa. Kiireettömiin paksusuolen tähystystutkimuksiin jonotusaika on noin 6 kuukautta.
Hoidamme potilaita joilla on esimerkiksi seuraavia sairauksia ylemmissä ruuansulatuselimissä:
- Ruokatorven laskimolaajentumat
- Ruokatorven ahtauma (strictuura)
- Nielemisvaikeuksia
- Reflux-tauti
- Hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset tuumorit ylemmissä ruuansulatuselimissä ruokatorvessa, mahalaukussa, ohutsuolessa, sappiteissä, haimassa.
- Alemmassa ruuansulatuskanavassa:
- Peräpukamia
- Paksusuolen umpipussitauti (Divertikuloosi)
- Hyvän- ja pahanlaatuiset tuumorit paksusuolen alueella.
Yleisimmät tutkimukset ja toimenpiteet:
- Gastroskopia (Ruokatorven, vatsalaukun ja ohutsuolen alkuosan tähystystutkimus )
- Kolonoskopia (Paksusuolen tähystystutkimus )
- Peräpukamien kumilenkkihoito (Barron-hoito)
- Sappi- ja haimateiden tähystystutkimukset (ERCP_tutkimus)
- Ruokatorven ahtaumien laajennushoito (Dilataatio)
Yhteystiedot
Tiedustelut leikkausajankohdasta
Puhelinaika ma-pe klo 9.00-15.00
Gastric band -hoitaja
Tähystyshoitaja
Puhelinaika ma-to klo 8.30-9.00
Hoidamme erilaisia valtimo- ja laskimosairauksia.
Hoidamme myös potilaita, joilla on todettu aortan tai muun valtimon pullistuma (aneurysma) sekä kaulavaltimoiden ahtaumia (karotiskirurgia).
Tutkimme, suunnittelemme ja seuraamme verisuonikirurgisten potilaiden hoitoa ja vointia.
Verisuonihoitajilla on itsenäiset vastaanotot kahtena päivänä viikossa, jolloin verisuonihoitajat tekevät erilaisia verenkierron tutkimuksia. Verisuonihoitaja suorittaa myös alustavat tutkimukset ennen lääkärinvastaanottoa. Teemme myös tiivistä yhteistyötä haavahoitajien kanssa.
Verisuonikirurgi arvioi saapuneen lähetteen perusteella kunkin potilaan hoidontarpeen kiireellisyyden. Kiireelliset potilaat saavat ajan poliklinikalle noin 2 viikon sisällä ja kiireettömät 3 kuukauden sisällä.
Yhteystiedot
Verisuonihoitaja
Ma – to klo 8.30 – 9.00, pe klo 9.00 – 9.30
Tiedustelut leikkausajankohdasta (suonikohjuleikkaukset)
Ma-pe klo 9.00-15.00
Tiedustelut leikkausajankohdasta (valtimoleikkaukset)
Ma-pe klo 9.00-15.00
Tällä hetkellä kirurgian poliklinikalla on kaksi verisuonihoitajaa. Verisuonihoitajien puhelinaika on maanantaista torstaihin klo 8.30-9.00 ja perjantaisin klo 9.00 – 9.30, puh.nro. 06 213 1532 tai 06 213 1534.
Verisuonihoitajat toimivat verisuonipotilaiden kontaktihenkilönä sairaalassa ja pidämme myös omia vastaanottoja ja teemme alustavia tutkimuksia ennen lääkärinvastaanottoa.
Verisuonihoitajat suorittavat ABI-mittauksia, varvas- ja sormipainemittauksia sekä TcPo2- ja DD-tutkimuksia.
Verisuonihoitajien tärkeimpiin tehtäviin kuuluu verisuoniohitteiden seuranta. Useimmiten näihin leikkauksiin käytetään varaosina potilaiden omia laskimoita. Leikkauksen jälkeen potilas tulee verisuonihoitajien kontrolliin tasaisin väliajoin erillisen protokollan mukaan (Seurantaohjelma alaraajaohitusleikkauksen jälkeen). Potilaiden on tärkeää seurata leikattua jalkaa kotona ja ottaa heti yhteyttä verisuonihoitajiin, jos ongelmia ilmenee. Ohitepotilaat saavat tarvittaessa ottaa yhteyttä myös puhelinajan ulkopuolella. Ohitepotilaiden toivotaan ottavan yhteyttä mieluummin kerran liikaa kuin liian vähän. Tämä on erittäin tärkeää, ettei ohite ehdi tukkeutua kokonaan.
Potilaat, joille on klaudikaation (katkokävelyn) vuoksi tehty pallolaajennus, käyvät vain verisuonihoitajan vastaanotolla jälkitarkastuksessa.
ABI eli nilkka-olkavarsipaine
ABI ja varvas- ja sormipaineet otetaan laitteella, joka mahdollistaa paineenmittauksen varpaista, sormista, nilkoista ja olkavarsista samanaikaisesti. Tutkimus on rinnastettavissa tavalliseen verenpainemittaukseen, mutta mitataan eri paikoista samanaikaisesti, että selviää sairastaako potilas valtimokovettumatautia raajoissa. Muun muassa tämän tutkimusvastauksen perusteella lääkäri tekee diagnoosin. Tutkimus kontrolloidaan myös erilaisten toimenpiteiden jälkeen, jotta selviää kuinka hyvä tulos on saatu aikaiseksi.
Varvas- ja/tai sormipaineet mitataan pienellä mansetilla ja pulsaatioanturilla ABI-tutkimuksen yhteydessä. Tutkimustulokset antavat entistä tarkemman kuvan valtimoverenkiertohäiriön laajuudesta.
Tutkimus kestää noin 30 minuuttia.
DD eli DuplexDoppler-ultraääni
Verisuonihoitajan tärkeimpiin tehtäviin kuuluu seurata ohitesuonien aukioloa. Tämä tehdään ultraäänitutkimuksella. Verisuonihoitaja mittaa veren virtausnopeutta uudessa suonessa ja pystyy näin arvioimaan suonen aukioloa ja onko suoneen muodostumassa kaventumia.
Tutkimus kestää noin 30 minuuttia.
TcPo2 eli transkutaaninen happiosapaine
Tehdään erillisellä laitteella, jolla selvitetään tietyn ihoalueen hapetusta ja onko hapetus riittävä esimerkiksi haavojen paranemiseen.
Tämä tutkimus tehdään vain, jos halutaan saada vieläkin tarkempi diagnostiikka kuin pelkällä ABI-mittauksella. Happiosapaine mitataan asettamalla useita sensoreita iholle, liimattavien kiinnitysrenkaiden avulla. Tämän jälkeen laite analysoi ihon läpi erittyvää happiosapainetta.
Tutkimus on kivuton ja kestää noin 30 minuuttia.
Yleiskirurgialla hoidamme muun muassa iho- ja rintamuutoksia sekä tyriä, peräpukamia ja haavoja.
Pienemmät, paikallispuudutuksessa tehtävät toimenpiteet suoritetaan poliklinikalla erikoistuvan lääkärin tai erikoislääkärin toimesta. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi pienten ihomuutosten tai hyvänlaatuisten rasvakasvainten (lipoomien) poisto. Myös pienempien ihosyöpien lisäpoistot voidaan suorittaa poliklinikalla.
Vaativampien leikkausten suunnittelu tapahtuu hoitoneuvottelussa kirurgian poliklinikalla ja itse leikkaus suoritetaan erikseen sovittuna ajankohtana leikkaussalissa. Hoitoneuvottelussa kirurgi suorittaa kliinisen tutkimuksen ja arvioi leikkaushoidon tarpeen sekä tekniikan yhdessä potilaan kanssa potilaan oireiden ja tutkimuksen perusteella. Esitietolomake toimii pohjana potilaan terveydentilan selvittämisessä ja toivommekin, että potilas täyttää kutsukirjeessä saamansa lomakkeet huolellisesti ennen vastaanottoa.
Yhteystiedot
Tiedustelut leikkausajankohdasta (rinta- ja muu yleiskirurgia)
Puhelinaika ma-pe klo 9.00-15.00
Vaasassa neurokirurgisia potilaita hoitaa Turun yliopistollisen sairaalan (TYKS) neurokirurgit. Hoito tapahtuu konsulttikäynneillä kahden- kolmen viikon välein. Potilaat tulevat poliklinikalle lääkärin lähetteellä (suora lähete Vaasaan tai Turun neurokirurgian poliklinikan kautta).
Poliklinikalla suunnittelemme neurokirurgisten potilaiden hoitoa ja leikkauksia sekä toteutamme hoidettujen potilaiden jälkitarkastuksia ja seurantaa. Neurokirurgit leikkaavat Vaasassa pääasiassa selkärangan välilevytyriä. Isommat ja vaikeammat leikkaukset tehdään TYKS:ssä.
Äkilliset tapaukset hoidetaan Vaasan keskussairaalan päivystyksessä konsultoimalla TYKS:n neurokirurgipäivystäjää ja tarvittaessa potilas siirretään TYKS:n päivystykseen.
Neurokirurginen hoitaja
Puhelinaika maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 14:30- 15:00
Alla linkki TYKS:n neurokirurgian poliklinikalle https://www.vsshp.fi/fi/toimipaikat/tyks/osastot-ja-poliklinikat/Sivut/neurokirurgian-poliklinikka.aspx