Keuhkopoliklinikka
Tervetuloa keuhkopoliklinikalle!
Hoitoon pääsy
Hoito erikoissairaanhoidossa edellyttää lääkärin lähetettä. Lähetteen voi saada hoitavalta lääkäriltä terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai työterveyshuollosta.
Hoitoonpääsyn määrittelee terveydenhuoltolaki. Kiireetön sairaanhoito vaatii lähetteen. Terveydenhuoltolain mukaan hoidon tarpeen arviointi on aloitettava kolmen viikon sisällä siitä, kun lähete on vastaanotettu erikoissairaanhoidossa. Erikoissairaanhoidon tarpeen tai tutkimukset päättää lääkäri, joka on vastaanottanut lähetteen.
Käynti poliklinikalla on maksullinen, myös peruuttamattomasta ajasta laskutetaan. Maksut perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista. Lisätietoja asiakasmaksuista voit lukea täältä: Asiakas- ja potilasmaksut.
Keuhkopoliklinikalla tutkimme ja hoidamme erilaisia keuhkosairauksia sairastavia potilaita.
Huom! 2.5.2024 alkaen reaaliaikaisesta etäpalvelusta voidaan periä poliklinikkamaksu, mikäli puhelu, chat tai videovastaanotto korvaa fyysisen käynnin. Yli 18-vuotiaiden käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä etäpalvelusta peritään 56,70€. Peruutus ilman hyväksyttävää syytä on tehtävä viimeistään edellisenä arkipäivänä.
Haluatko perua poliklinikka-ajan sähköisesti?
Voit perua aikasi Vaasan keskussairaalan poliklinikalle netin kautta viimeistään yksi arkipäivä ennen varattua aikaa. Leikkausaikaa ei voi perua digitaalisesti.
Jotta peruttava aika voidaan hyödyntää toiselle potilaalle, tulee aika perua heti esteen ilmettyä, viimeistään yksi arkipäivä ennen varattua aikaa. Peruuttamattomasta ajasta perimme 56,70 €.
Syötä tiedot huolellisesti ja lähetä ajanperuutuslomake.
Kehitämme saavutettavuutta asiakkailtamme/potilailtamme saamamme palautteen perusteella ja otamme koekäyttöön mahdollisuuden peruuttaa Vaasan keskussairaalan poliklinikkakäyntiä varten varatun ajan digitaalisella lomakkeella.
Nyt testaamme ajan perumista digitaalisesti seuraavissa yksiköissä: kirurgian-, keuhko- ja neuropoliklinikoilla. Tavoitteenamme on laajentaa digitaalisen peruutuslomakkeen käyttöä myös muille poliklinikoille.
Yhteystiedot
Avoinna ma-to klo 8-15 ja pe klo 8-14
Lisätietoa hoidoista
Mikäli sinulla on ongelmia joko itse laitteen tai maskin kanssa, soita uniapneahoitajalle ja tarvittaessa varaa aika vastaanotolle.
Puhelinaika ma-pe klo 9-11
Puh. 06 213 2997
Siirrymme tarvikejakelun suoratoimitukseen, jolloin tarvikkeet lähetetään automaattisesti kerran vuodessa.
Jos hoitolaitteesi hajoaa ilta/yö/viikonloppuaikaan ota yhteyttä keuhko- ja neurologian poliklinikalle seuraavana arkipäivänä puhelimitse klo 9-11.
Päivystyspoliklinikka ei vaihda uusia laitteita/maskeja rikkimenneiden tilalle.
Happi on lääkärin määräämä lääke. Noudata aina sinulle määrättyä happivirtausta, koska happi liiallisesti annosteltuna voi olla haitallista. Mikäli hengenahdistus lisääntyy, ota yhteys hoitavaan lääkäriin tai tule päivystykseen arvioon.
Happihoito vähentää sydämen ja keuhkojen kuormitusta ja lisää elinaikaa, mikäli hoitoa käytetään yli 16 tuntia vuorokaudessa.
Asiointi kodin ulkopuolella
Asiointiin kodin ulkopuolella voidaan reseptillä määrätä lääkkeellistä pullohappea, ns. turvapullo tai kevytpullo. Fyysisesti hyvin aktiivisilla tai vielä työelämässä olevilla potilailla nestemäinen happi voi tulla kyseeseen.
Happipulloista ja nestemäisestä hapesta potilas tekee sopimuksen hapentuottajan kanssa (Aga ja Woikoski). Lääketieteellinen happi on KELA:n peruskorvattava reseptilääke.
Hapentuottajat:
Linde Healthcare, puh 0800 90008, faksi 010 242 0593
Woikoski Medical, puh. 045 788 15403
Sairaanhoitaja – Neuvonta ja sairaanhoitoon liittyvät kysymykset
Puh. 044 323 2813 Puhelinaika 8:00-15:00
Hoidamme Heva-yksikössä polikliinisesti hengitysvajepotilaita, jotka käyttävät V-Pap/BiPap hengitysapuvälinettä tai käyttävät hengityskonetta. Heva-yksikön kautta hengitysvajepotilaat saavat hengitysvajeeseen liittyvän hoitomateriaalin.
Lisää tietoa astmasta löydät seuraavilta sivuilta:
Lääkitys
- Harjaa hampaat
- Ota mahdollinen avaava lääke, odota 15 minuuttia
- Ota hoitava lääke
- Huuhtele suu
PEF-puhallukset
- diagnostinen PEF (tehdään keuhkoputkia avaavan lääkkeen kanssa)
- kontrolli PEF
Astmakontrollit
Kun astman hoitokontrollit siirretään keskussairaalan keuhkopoliklinikalta terveyskeskukseen, täytyy potilaan itse varata seuraava kontrolliaika omasta terveyskeskuksesta.
Keuhkoahtaumatauti on keuhkojen toimintaa heikentävä sairaus, jossa keuhkoputket ovat ahtautuneet. Sairauden alkuvaiheessa keuhkoahtaumatauti on yleensä oireeton.
Ensioireet
Ensioireena ilmenee usein pitkittynyttä yskää eli ”tupakkayskää”. Keuhkoista nousee yskittäessä sitkeää limaa erityisesti aamuisin. Hengenahdistus on myös tavallista. Aluksi oire tulee voimakkaassa rasituksessa ja myöhemmin sairauden edetessä vähäinenkin ponnistus aiheuttaa voimakkaan hengenahdistuksen.
Mikä ahtauttaa keuhkoputket?
- tupakointi (80-90 prosentissa tautitapauksista)
- hengitysilmassa oleva pöly
- ilmansaasteet
- harvinaiset perinnölliset sairaudet
Miten keuhkoahtaumatautia hoidetaan?
- lääkityksellä
- liikunnalla
- happihoidolla
Lisätietoja: