Siirry sisältöön

Lasten hampaiden hoito

Lapsuusaikana luodaan edellytykset suunterveyden ylläpitämiselle, jossa tärkeintä ovat terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia. Vanhempien hyvä esimerkki on paras tapa niiden oppimiseen.

Vanhempien tehtävä on huolehtia siitä, että lapsen hampaat puhdistetaan kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Alakoululainen tarvitsee vielä vanhempien apua harjauksessa tai ainakin harjaustuloksen tarkistamisessa.

Suun terveyttä hallitaan terveellisin elintavoin

Hyvän suun terveyden edellytyksenä on omahoito, joka tarkoittaa oman, läheisen tai hoidettavan suun hoitoa. Sen tulee olla päivittäistä, säännöllistä ja tarpeenmukaista. Suun terveyttä ylläpitävät ja edistävät tekijät ovat helppoja toteuttaa: hyvä suuhygienia, terveelliset ruokailutavat- ja tottumukset, fluorin ja ksylitolin käyttö, säännölliset suun ja hampaiden tarkastukset sekä varhainen hoitoon hakeutuminen.

Omilla tavoilla ja tottumuksilla voi vahvistaa ja ylläpitää suun terveyttä, mutta niillä voi myös lyhyessä ajassa aiheuttaa suun sairauksia. Suun terveyttä uhkaavat monet vaaratekijät voivat liittyä hampaiden puhkeamiseen, ikään, elämäntilanteisiin, sairauksiin, lääkkeiden käyttöön, tottumuksiin tai harrastuksiin.

  • hampaiden harjaus fluorihammastahnalla 2 kertaa päivässä sekä hammasvälien puhdistus päivittäin
  • terveelliset, säännölliset sekä monipuoliset ravinto- ja ruokailutottumukset
    •  napostelun välttäminen (ruokailu enintään 5-6 kertaa päivässä)
    •  sokerin ja happamien tuotteiden käytön minimoiminen
  • ksylitolipurukumi tai -pastilli jokaisen aterian jälkeen
  • janojuomana vesi

Hyödyllisiä linkkejä

I love suu

Hammaslääkäriliitto

Suun terveydenhoidon ammattiliitto (STAL)

Potilasvakuutuskeskus

Terveyskirjasto

Käypä hoito

Terveysportti