Siirry sisältöön

Mammografiaseulonnat

Rintasyövän ehkäisemiseksi yhteistoiminta-alue järjestää ajoittain toistuvia, maksuttomia mammografiatutkimuksia naisille.
 
Seulontoja järjestetään, jotta rintasyöpä voitaisiin havaita varhaisessa vaiheessa. Rintojen röntgenkuvaus eli mammografia on osoittautunut parhaaksi menetelmäksi.
 
Mammografiassa molemmat rinnat kuvataan röntgenlaitteella kahdesta suunnasta. Hoitaja asettaa rinnat vuorotellen kuvaustasolle puristukseen. Puristus kestää enintään muutaman sekunnin kerrallaan.
 
Mammografiasta ei ole mainittavaa haittaa. Rintojen röntgenkuvauksessa saatu säteily on vähäistä.

50 – 68 -vuotiaat naiset kutsutaan tutkimukseen kirjeitse kahden vuoden välein.

Tulos ilmoitetaan kirjeitse muutaman viikon kuluessa. Jos kuvissa ilmenee jotakin poikkeavaa, kutsumme sinut puhelimitse jatkotutkimuksiin. Kyseeseen saattavat tulla esim. uudet kuvat, ultraäänitutkimus ja näytteenotto.
 
Noin 3 % kaikista mammografialla tutkituista naisista kutsutaan jatkotutkimuksiin. Useimmilla heistä on erityyppisiä hyvänlaatuisia muutoksia. Ainoastaan 0,35 %:lla kaikista seulontaan osallistuneista todetaan rintasyöpä

Kohdunkaulan syövän seulonnat (papa-kokeet)

Naiset kutsutaan papa-kokeeseen kirjeellä viiden vuoden välein (alkaen 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55-, 60- ja 65-vuotiaina). Kirjeessä on ohjeet, miten toimia, jos aika ei sinulle sovi. Papa-seulontatutkimus on sinulle maksutonta.

Kohdunkaulan syövällä on esiasteita, jotka voidaan löytää seulonnassa ja hoitaa ennen kuin varsinainen syöpä pääsee kehittymään. Kohdunkaulan syöpä voi olla täysin oireeton. Suurin osa todetuista muutoksista ovat kuitenkin harmittomia ja itsestään paranevia.

Papa-solunäytteen ottaminen ei yleensä satu. Sivelynäyte otetaan emättimen pohjukasta ja kohdunsuulta puisella lastalla sekä kohdunkaulakanavasta pienellä harjalla. Tutkimuksen jälkeen sinulla voi olla pientä rusehtavaa vuotoa.

Papa- solunäytettä ei oteta kuukautisten aikana. Valkovuoto ei haittaa näytteen ottamista.

Saat solunäytteen tuloksen kirjeitse kotiin. Mikäli seulonnan perusteella on tarvetta jatkotutkimuksille, niin saat siihen ohjeet kirjeessä. 

Asiakaspalvelukeskus

Soita meille, kun haluat apua terveydellisen tilanteesi arviointiin ja ohjausta palveluihimme.
Avoinna ma–to klo 8–15 ja pe 8–14 (Aukioloajoissa on kuntakohtaisia eroja).
Hoidon tarpeen arvioinnin puhelinnumero Kristiinankaupungissa on 06-218 6019.