Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaalla esiintyy tällä hetkellä hinkuyskää yksittäisinä tapauksina

Myös yksi paikallinen epidemia on todettu. Hinkuyskä on herkästi tarttuva hengitystieinfektio, jolla voi olla vakavia seurauksia etenkin pikkulapsille (alle yksivuotiaille ja rokottamattomille).

Päivitetty 19.6.2024.

Suomessa kaikki lapset ja nuoret aikuiset saavat hinkuyskärokotukset maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Hinkuyskän ehkäisyn kannalta on tärkeää, että kaikki ottavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset ajallaan. Hinkuyskärokotukset annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä ja tehosteet vielä neljän, 14-15 ja 25 vuoden iässä. Lisäksi alle vuoden ikäisiä lapsia sosiaali- tai terveydenhuollon yksiköissä hoitavilta tartuntatautilaki edellyttää tehosterokotusta viiden vuoden välein. Hinkuyskän rokotuskattavuus on Suomessa varsin hyvä.

Hakeutukaa välittömästi hoitoon, jos lapsesi on alle vuoden ikäinen ja hänellä on hinkuvaa yskää tai hengityskatkoksia

Ota yhteys Hoidon tarpeen arviointi  puh. 06 218 9000 (Kristiinankaupungissa on 06 218 6019) tai lastenneuvolaan, jos lapsesi on rokottamaton (puutteellisesti rokotettu), jos epäilet, että sinulla tai lapsellasi on hinkuyskä tai jos alle yksivuotias lapsesi on altistunut hinkuyskätartunnalle.

Lisätietoja hinkuyskästä löydät THL:n sivuilta täältä.

VIDEO – Hinkuyskä vauvalla.

VIDEO – Hinkuyskä aikuisella.