Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaalla käyttöön THL:n suositukset testaukseen ja karanteenien pituuteen 14.1. alkaen

Nainen ottaa koronan kotitestiä lapselta kotisohvalla istuen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi torstaina 13.1. suosituksen koronaviruskaranteenin lyhentämisestä viiteen (5) päivään. Samalla THL suosittelee, että suurin osa niistä, joilla on vain lieviä oireita, tekee koronaviruksen kotitestin. THL:n ohjeet ja suositukset otetaan käyttöön Pohjanmaalla perjantaista 14.1. alkaen.

Tarkemmat THL:n ohjeet ovat luettavissa THL:n verkkosivuilta. HUOM! Pohjanmaalla ohjeita on täydennetty lisäohjeistuksella.

Tee kotitesti, jos epäilet koronavirusta

Uudet ohjeet Pohjanmaalla: Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, tee kotitesti. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat, testi kannattaa tehdä uudelleen.

Jos saat kotitestistä positiivisen tuloksen, ilmoita itse henkilöille, joiden kanssa olet ollut lähikontaktissa (alle 2 m ja yli 15 min) 48 tuntia ennen oireidesi alkamista tai sen jälkeen, kun he ovat altistuneet koronavirukselle. Jää eristykseen 10 päiväksi. Jos tarvitset virallisen testituloksen ansionmenetyksen vuoksi, hakeudu viralliseen testiin.

Kaikissa tapauksissa oireisena on suositeltavaa välttää kontakteja muihin henkilöihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan, oireiden alkamisesta lähtien.

Virallinen, terveydenhuollon tekemä koronavirustesti tehdään jatkossa seuraavissa tapauksissa:

  • Terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä
  • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä
  • Työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa
  • Kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
  • Olet raskaana

Vain virallinen, terveydenhuollon tekemä testi ja siitä seuranneet eristys- ja karanteenipäätökset oikeuttavat tartuntatautipäivärahaan.

Epidemia ei ole ohi

Uudet toimintaohjeet eivät tarkoita, että epidemia tai sen mukanaan tuomat vakavat sairastumiset olisivat ohi. Muutokset johtuvat siitä, että aiemmat keinot eivät tehoa tilanteessa, jossa resurssit eivät riitä karanteeni- ja eristyspäätösten tekemiseen riittävän nopeasti.

– Vastuu viruksen leviämisen ehkäisemiseksi on nyt entistä enemmän meillä kaikilla. Meidän pitää oppia toimimaan ilman viranomaisen antamaa henkilökohtaista päätöstä, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Rajoitusten ja suositusten noudattaminen ehkäisee tartuntoja

Koronaviruksen leviämistä ehkäistään nyt erityisesti rajoituksilla ja suosituksilla, jotka koskevat kaikkia Pohjanmaan asukkaita. Sitovat rajoitukset päättää Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja alueellisia suosituksia antaa Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä.

– Koronavirus tarttuu nyt erittäin herkästi. Tehokas keino suojata itseään ja muita tartunnalta on välttää tilanteita, joissa virus tarttuu. Rokote suojaa vakavalta sairastumiselta, sanoo Nieminen.

Tiivistettynä suosituksena on välttää kaikkia oman talouden ulkopuolisten henkilöiden tapaamisia, kuten tehdä etätöitä.

Suojaudu rokotteella

Kaikissa Pohjanmaan kunnissa tarjotaan nyt koronarokotteita kaikille yli 5-vuotiaille. Uusia rokotusaikoja lisätään varausjärjestelmiin jatkuvasti.