Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaan hyvinvointialue on maakunnan suurin kesätyönantaja

Pohjanmaan hyvinvointialueelle haetaan kesäksi lähes 1500 kesätyöntekijää. Kesätyöntekijöitä haetaan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien lisäksi esimerkiksi hallintoon, sihteeripalveluihin sekä kiinteistöhuoltoon.

Kesätyöntekijöitä tarvitaan lähes kaikissa yksiköissä Luodosta Kristiinankaupunkiin.

– Pohjanmaan hyvinvointialue on maakunnan suurin työnantaja ja se pätee myös kesätyöntekijöiden määrään. Joissain yksiköissä voi olla kesäsulkuja, mutta pääpiirteittäin palvelumme toimivat normaalisti myös kesällä. Kesätyöntekijät ovat meille ensiarvoisen tärkeä tulevien ammattilasten joukko, joka mahdollistaa toiminnan jatkumisen tauotta läpi kesän, kertoo johtajaylihoitaja Marjo Orava.

Kesätöitä on tarjolla sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoille, mutta tekijöitä tarvitaan myös hallinnon alalla esimerkiksi sihteeripalveluissa. Hyvinvointialueella tarvitaan kesätyöntekijöitä myös kiinteistöhuoltoon ja -tekniikkaan, turvallisuus- ja lähettipalveluihin sekä sairaalatekniikan tehtäviin.

– Pelastuslaitoksen kesätyöpaikat täyttyvät tänä vuonna pääosin alueellisen pelastajakurssin opiskelijoilla sekä keväällä valmistuvista pelastajista. Tekijöitä mahtuu kuitenkin vielä, lähinnä maakuntien pienemmille paloasemille. Yleisesti ottaen tilanne on tältä osin kuitenkin erinomainen, kertoo aluepalopäällikkö Jarmo Peltonen.

Kesäpestejä myös alle 18-vuotiaille

Tänä vuonna on avattu myös kesätyöhaku, joka on suunnattu 15–17-vuotiaille nuorille. Kesänuorten haussa on tarjolla osa-aikatöitä esimerkiksi kotihoidossa ja palveluasumisyksiköissä, yleislääketieteen osastoilla sekä vammaispalveluissa.

– Haluamme tarjota nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään ja erilaisiin sosiaali- ja terveysalan työtehtäviin.  Samalla ehkä voimme tukea tulevaisuuden uravalinnoissa eli hakeakseen ei tarvitse olla vielä alan opiskelija. Idea on samankaltainen, mitä kunnat perinteisesti ovat tarjonneet nuorten kesätyöpaikoiksi, Orava kertoo.

Arvokasta kokemusta oman alan töistä

Moni kesätyöntekijä tekee samalla myös opintoihin kuuluvaa harjoittelua. Kesätöihin voi kuitenkin hakea ja päästä, vaikka olisi vasta opintojen alussa.

– Moni jää työskentelemään meille opintojen ohessa kesätyöjakson päätyttyä. Se on toki merkki siitä, että on viihdytty, mutta työskentely koetaan myös omaa uraa ja työelämään siirtymistä tukevana asiana. Meidän näkökulmastamme rekrytointi helpottuu, kun tunnemme jo uusia tekijöitä kesätyökokemusten perusteella, sosiaalijohtaja Carina Nåhls kertoo.

Valtaosa yksiköistä on kaksikielisiä, joten kesätyö on erinomainen mahdollisuus kartuttaa käytännön kielitaitoa, jota Pohjanmaalla tarvitaan.

Viime kesänä kesätyöntekijöiltä kysyttiin palautetta ja yli 68 % vastaajista ajatteli jatkossakin hakea kesätöitä hyvinvointialueelta. Kesätyöntekijöiden perehdytykseen ja viihtyvyyteen kiinnitetään tänä kesänä erityistä huomiota ja toimintamallien kehittäminen jatkuu.

– Jokainen yksikkö vastaa itse kesätyöntekijöiden perehdytyksestä ja kouluttamisesta. Tavoitteena on antaa mahdollisimman käytännönläheistä perehdytystä heti kesätyöjakson alusta saakka, Nåhls kertoo.

Kesätyö Pohjanmaan hyvinvointialueella 2023

Yli 18-vuotiaat voivat hakea kesätöitä 28.4.2023 saakka. Lisätietoa löytyy hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Kesänuorten eli 15–17-vuotiaiden kesätyöhaku on auki 6.2.-6.3.2023 Kesänuoren työjakso kestää 2-4 viikkoa ja on osa-aikatyötä.

Avoimia kesätyöpaikkoja haetaan Kuntarekryn kautta.

Pelastuslaitoksen kesätyöpaikoista voi kysyä lisätietoa aluepalopäällikkö Jarmo Peltoselta (jarmo.peltonen@ovph.fi) tai suoraan paloasemilta.

Kesätyöpaikkoja täytetään koko ajan, joten hakemus kannattaa lähettää mahdollisimman pian.