Pohjanmaan hyvinvointialue tuottaa jatkossakin kuntouttavaa työtoimintaa koko Pohjanmaalla
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalihuollon palvelu, minkä vuoksi se siirtyi hyvinvointialueuudistuksen myötä kuntien vastuulta hyvinvointialueille.
Kuluneen vuoden 2023 aikana kuntouttavan työtoiminnan toimintamuotoja ja -paikkoja on käyty läpi, ja kehitystyötä ovat ohjanneet sekä lainsäädäntö, että asiakkaiden tarpeet. Hyvinvointialueen omissa yksiköissä keskitytään jatkossa ryhmämuotoiseen kuntouttavaan työtoimintaan.
– Alueen suurimmassa yksikössä Nosteessa Vaasassa on kuntouttavaa työtoimintaa järjestetty ryhmämuotoisena jo vuodesta 2020, joten hyviä kokemuksia on ehtinyt jo kertyä. Nyt myös Tervajoella Arpeetissa ja Pietarsaaren Luotsissa toiminta muuttuu ryhmämuotoiseksi, koordinoiva palveluesimies Kirsi Jormanainen kertoo.
Parhaillaan työryhmä selvittää vaihtoehtoisia tilaratkaisuja. Tilaustyötoiminta sekä kierrätysmyymälä hyvinvointialueen järjestämänä päättyy vuoden 2023 lopussa.
Tervajoella Arpeetissa on ollut kuntouttavan työtoiminnan asiakkaita myös Etelä- Pohjanmaan hyvinvointialueelta. Jatkossa Etelä-Pohjanmaa järjestää itse kuntouttavan työtoiminnan asiakkailleen ja ostopalvelu päättyy vuoden 2023 lopussa.
Tuen tarpeen monet kasvot
Kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään pitkään työttöminä olleille henkilöille, jotka eivät työ- ja toimintakykynsä takia kykene osallistumaan TE-hallinnon ensisijaisiin palveluihin. Kuntouttavan työtoiminnan aloittaminen suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan, sosiaalityön sekä TE-toimiston kanssa.
– Jos ajatellaan takaisin työelämään etenemistä portaina, kuntouttava työtoiminta on se alin askelma. Asiakkaan kanssa harjoitellaan arjen perustaitoja ja vahvistetaan elämänhallintaa ja työkykyä. Kuntouttavasta työtoiminnasta lähdetään työkokeiluun, palkkatukityöhön tai opiskelemaan, Jormanainen havainnollistaa.
Ryhmätoiminnassa asiakkaat osallistuvat tietyn teeman ryhmään, mutta jokaisella on oman aktivointisuunnitelmansa mukaista tekemistä. Ryhmiä on muun muassa liikunnan, kädentaitojen tai elämänhallinnan teemoista, jossa koko ryhmä osallistuu samaan toimintaan.
– Tarvittaessa on esimerkiksi mahdollista, että tietotekniikkaryhmässä kaikki ovat samassa tietokoneluokassa, mutta yksi voi tehdä vaikkapa ansioluetteloa, toinen harjoittelee verkkopankkitunnusten käyttöä ja kolmas koodaa, palvelupäällikkö Anne Niemi kertoo.
– Ryhmämuotoinen toiminta tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden lähteä kodin ulkopuoliseen toimintaan pitkittyneen työttömyyden jälkeen sekä mahdollisuuden miettiä omaa polkuaan kohti työelämää.
Pohjanmaan hyvinvointialueella kuntouttavassa työtoiminnassa on noin 800 asiakasta vuosittain, joista yli puolet tulevat ryhmämuotoisen kuntouttavan työtoiminnan asiakkaaksi. Hyvinvointialue on kilpailuttanut ostopalvelutuottajat, jotka täydentävät omaa palvelutuotantoa asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Ostopalveluita tuottavat yhdistykset, seurakunnat ja muut voittoa tavoittelemattomat organisaatiot.