Siirry sisältöön
Yleinen

Pohjanmaan hyvinvointialueen kotisairaalan toiminta laajenee

Pohjanmaan hyvinvointialueen kotisairaalan toiminta-aikoja laajennetaan ja palvelut ilta- ja yöaikaan ovat syyskuusta alkaen entistä suuremman potilasjoukon käytettävissä.

Kotisairaala tarjoaa sairaalahoitoa potilaan kotona. Pohjanmaan hyvinvointialueen kotisairaalalla on toimipisteet pohjoisessa Pietarsaaressa, keskisellä alueella Vaasassa sekä eteläisellä alueella Närpiössä.

Pohjoisella alueella kotisairaala palvelee viikon jokaisena päivänä klo 7-22 välisenä aikana. Keskisellä alueella toimintaa on ympäri vuorokauden. Syyskuusta alkaen ympärivuorokautiset kotisairaalan palvelut on saatavilla myös Mustasaaressa ja Laihialla.

Eteläisellä alueella kotisairaala aloittaa ympärivuorokautisen toiminnan 5. syyskuuta.

– Kotisairaalatoiminnan laajentuminen mahdollistaa hoidon kotona yhä suuremmalle osalle väestöstä. Monet arvostavat mahdollisuutta saada hoitoa kotona. Tavoitteemme on keventää myös hoito-osastojen kuormitusta, kertoo kotisairaalan toimintaa koordinoiva Ann-Sofi Vestman.

Kotisairaalahoito – mitä se tarkoittaa?

Kotisairaalan toteuttama hoito on sairaalatasoinen hoitovaihtoehto, joka toteutetaan potilaan kotona tai asumisyksikössä.

– Kotisairaalan toiminnan avulla potilas voidaan kotiuttaa aikaisemmin sairaalasta ja sama hoito jatkuu kotona, Vestman kertoo.

Kotisairaalan henkilökunta antaa suonensisäisiä lääkkeitä, kuten antibiootteja, ottaa verinäytteitä sekä hallinnoi vaativia lääkehoitoja, kuten injektioita ja kipupumppuja.

Kotisairaala – kenelle ja millä ehdoin?

– Hoito edellyttää, että potilas on itse halukas siirtymään kotisairaalan potilaaksi

– Yleiskunnon ja toimintakyvyn tulee olla niin hyvä, että potilas selviytyy kotona kotisairaalan käyntien välillä omatoimisesti, läheisten tai/ja kotihoidon turvin

– Yli 16- vuotiaille potilaille

– Potilaaksi tullaan hoitavan lääkärin lähetteellä

– Voit myös itse olla aktiivinen ja tiedustella, jos kotisairaala voisi olla vaihtoehto hoidollesi