Siirry sisältöön
Yleinen

Kotisairaala tuo hoidon kotiin – joskus elämän loppuun asti


Kotisairaalassa hoitajat pakkaavat laukkuunsa muun muassa kertakäyttökäsineitä, desinfiointiainetta, verenpainemittarin ja lääkkeitä. Repun lisäksi kotikäynnille lähtee mukaan ammattitaito ja kokemus, jolla potilasta hoidettaisiin osastollakin.

Kotisairaalahoito on potilaan kotiin vietyä sairaanhoitoa. Sen tarkoituksena on helpottaa sairaalasta kotiutumista, kotona selviytymistä ja tukea omaisia sairaan henkilön kotihoidossa. Kotisairaalahoitoa ovat erilaiset toimenpiteet, kuten näytteiden ottaminen, mittaukset, lääkityksen valvominen sekä kivun helpottaminen. Sairaanhoitaja Satu Reini oli mukana perustamassa kotisairaalan toimintaa Vaasassa 1990-luvun lopulla.

– Meitä oli alussa kymmenen hengen tiimi. Neljä meistä työskentelee täällä edelleen, Reini kertoo.

Toiminta ei vielä vuosituhannen vaihteessa ollut lakisääteistä, joten Reini ryhtyi suunnittelutyöhön yhdessä kollegoidensa kanssa. He hyödynsivät siinä muiden kotisairaaloiden kokemuksia. He suunnittelivat itse esimerkiksi sen, mitä käynneille mukaan otettavaan laukkuun pitää pakata. Nykyään kotisairaalahoitoa säätelee terveydenhuoltolaki.

Vaihtelevat tehtävät houkuttelevat työntekijöitä

Tänä päivänä Vaasan alueella toimintaa pyörittää vajaa 14 hengen porukka, jonka lisäksi tarvitaan sijaisia.

– Meillä on hyvä työyhteisö, mutta sijaisia on välillä vaikea löytää. Työskentelemme yksin ja useimmat tehtävät vaativat sairaanhoitajan koulutusta. Emme voi siis esimerkiksi tarjota paikkaa opiskelijalle tai lähihoitajalle, Reini selittää.

Vaasassa kotisairaala toimii ympäri vuorokauden. Öisin mukana on työpari, jotta ei tarvitse liikkua yksin. Pietarsaaren seudulla työskennellään aamusta iltakymmeneen, pääasiassa yksin.

Linda Hedman står inför bilen.
Ajamista tulee paljon, sillä asiakkaat saattavat asua pitkienkin välimatkojen päässä.

– Yksintyöskentelyä ei tarvitse jännittää, sillä aina voi soittaa kollegalle ja kysyä apua. Joskus harvoin käynnille lähdetään kahdestaan, mikäli tiedetään että on tarvetta toiselle käsiparille tai jos opetetaan jokin uusi toimenpide, kertoo sairaanhoitaja Linda Hedman Pietarsaaren tiimistä.

Kotisairaalassa ei hoideta esimerkiksi päihteiden väärinkäyttäjiä, vaan heidän hoitonsa tapahtuu päivystyksessä tai osastolla. Tämäkin tuo turvaa yksintyöskentelyyn.

Vaihtelevat työpäivät ja monipuoliset tehtävät motivoivat työskentelemään yksikössä. Ajamista tulee paljon, sillä asiakkaat saattavat asua pitkienkin välimatkojen päässä. Reittien suunnitteluun on käytettävä aikaa, jotta jokainen saa lääkkeensä ajoissa.

– Olisin varmasti hyvä taksikuski, kun olen ajanut vuosien varrella niin paljon, nauraa Reini.

– Olisin varmasti hyvä taksikuski, kun olen ajanut vuosien varrella niin paljon,

nauraa Reini.

Asiakkaat arvostavat mahdollisuutta sairastaa ja kuolla kotona

Skötaren Linda Hedman mätar blodtryck.
Kotisairaalahoitoa ovat erilaiset toimenpiteet, kuten näytteiden ottaminen, mittaukset, lääkityksen valvominen sekä kivun helpottaminen.

Usein asiakas saa suonensisäisiä antibiootteja tai nesteytystä sekä kivunlievitystä. Kotisairaala tarjoaa myös palliatiivista ja saattohoitoa. Palliatiivista hoitoa annetaan henkilöille, jotka sairastavat parantumatonta, etenevää sairautta. Sen tavoitteena on vähentää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. Palliatiivinen hoito voi kestää jopa vuosia.

Joskus ainut apu, jota voidaan antaa, on kivunlievitys sekä nesteytys ja ravitsemus letkujen avulla. Monet saavat lohtua siitä, että voivat kuolla kotona läheisten ympäröimänä. Kotisairaalan hoitajat kohtaavat siis ajoittain myös kuoleman.

– Asiakkaat ovat kovin kiitollisia ja onnellisia, että voivat saada hoitoa ja kuolla kotona. Niistä tilanteista keskustellaan tarvittaessa omassa työporukassa. On helpompi keskustella asiasta sellaisen kanssa, joka on ollut mukana prosessissa, Reini kertoo.

Monet saavat lohtua siitä, että voivat kuolla kotona läheisten ympäröimänä.

Kotisairaalassa tarvitaan ammattitaidon lisäksi luovuutta

Yksi kiitollisista asiakkaista on Pietarsaaressa asuva Bill Ravall. Jos kotisairaalaa ei olisi, Billiä hoidettaisiin osastolla.

Linda Hedman kiinnittää antibiootit kanyyliin ja nostaa pussin kirjahyllyn reunaan tiputuksen ajaksi.

– Tässä työssä saa kyllä käyttää luovuutta, Hedman hymyilee ja levittää pianojakkaralle suojuksen, jonka päälle hän asettelee työvälineitä.

Jokaisen asiakkaan koti on erilainen eivätkä vaivatkaan ole samanlaiset. Silloin täytyy punnita vaihtoehtoja; onko parempi, että henkilö makaa omassa sängyssä vai toimisiko olohuoneen nojatuoli paremmin?

Hoidot aloitetaan usein jo sairaalassa, esimerkiksi päivystyksessä. Tämän jälkeen hoito siirtyy kotiin.

– Meillä on hoito-osastolla paikkoja varattuna kotisairaalahoidon asiakkaille siltä varalta, että kotona annettava hoito ei riitä, Hedman kertoo.

Kotisairaalakaan ei ihan kaikkeen pysty. Sairaanhoitajat arvioivat jokaisella käynnillä asiakkaan vointia ja ehdottavat tarvittaessa siirtoa sairaalaan. Tulevaisuudessa Pohjanmaan hyvinvointialueella yhä useamman kotiin tuodaan se hoito, jota normaalisti annettaisiin sairaalan osastolla.

Kotisairaala

– Sairaalatasoista hoitoa kotona
– Asiakkaina yli 18-vuotiaita, jotka pärjäävät kotona hoitajien käyntien välissä
– Hoitojakso voi kestää muutamasta päivästä useisiin kuukausiin
– Tavallisimpia toimenpiteitä ovat nesteytys, näytteenotto, suonensisäiset antibiootit sekä elämänloppuvaiheen hoito
– Toimii tällä hetkellä Pietarsaaren, Vaasan ja Mustasaaren alueilla. Lisäksi Närpiössä on tehostettu kotisairaala ja Kristiinankaupungissa palvelua tuottaa Selkämeren Terveys. Mustasaaren kotisairaala yhdistyy Vaasan tiimin kanssa vielä vuoden 2022 aikana. Tarkoituksena on laajentaa toimintaa lähivuosina koko Pohjanmaalle

Juttu on osa Pohjanmaan hyvinvointialueen Ihmiseltä ihmiselle –verkkoartikkeleiden sarjaa, jossa kurkistetaan asiakkaidemme ja ammattilaistemme arkeen ja palveluihin pintaa syvemmälle