Siirry sisältöön
Yleinen

Sosiaalityö jalkautuu päiväkotiin ­ — tukea vanhemmille ja henkilökunnalle


Pohjanmaan hyvinvointialueella työskentelee laajasti monen alan osaajia. Voisi ajatella, ettei yksikään työ ole uniikki, mutta sellaisiakin löytyy. Pia Svarvar työskentelee Närpiössä sosiaaliohjaajana, mutta hänen työtehtävänsä eivät ole aivan niin tavallisia kuin nimike voisi antaa ymmärtää.

– Työskentelen puolet työajastani päiväkodeissa. Tehtäväni on toimia linkkinä perhekeskuksen, päiväkodin ja perheiden välillä. Työntekijät voivat keskustella kanssani ja tuoda esiin lapsia koskevia huolia. Voimme yhdessä keskustella vanhempien kanssa lasten asioista ja voin kertoa, millaista tukea on saatavilla, kertoo Svarvar.

Sosiaaliohjaajan vierailut päiväkodissa mahdollistavat yhteydenotot matalalla kynnyksellä ja ehkäisevät siten tarvetta tehdä lastensuojeluilmoitus. Päiväkodin työntekijöillä on yleensä arvokasta tietoa lapsesta, sillä monet vanhemmat keskustelevat avoimesti henkilökunnan kanssa.

– Päiväkodin työntekijöille kerrotaan esimerkiksi vanhempien erosta ja henkilökunta huomaa herkästi, jos lapselta puuttuvat rutiinit tai perheessä on väkivaltaa. Avoimuus henkilökunnan ja vanhempien välillä on edellytys sille, että lapsi saa tarvittavan avun ja tuen, Svarvar toteaa.

Päiväkodin henkilökunta on ollut hyvin tyytyväinen toimintaan. Sosiaaliohjaajan käynnit ovat tarjonneet tukea keskusteluihin ja auttaneet puuttumaan ajoissa lasten haasteisiin.

Perheet saavat apua monelta taholta

Närpiössä on kymmenen päiväkotia, joissa Pia Svarvar vierailee säännöllisesti. Hän voi auttaa henkilökuntaa lastensuojeluilmoituksen tekemisessä ja tukea heitä ottamalla asioita esiin vanhempien kanssa. Lisäksi hän jakaa tietoa muista palveluista, joita lapset mahdollisesti tarvitsevat.

Teen yhteistyötä monien eri ammattilaisten kanssa. Työni on ennaltaehkäisevää. Haluamme, että perheet voivat hyvin ja saavat apua haasteisiin ajoissa. Turvaamme lasten arkea,

Pia toteaa.

Moniammatillista yhteistyötä tehdään esimerkiksi lastenneuvolan, sairaanhoidon sekä puhe- ja toimintaterapeuttien kanssa. Tarkoitus on, että vanhemmilla ja päiväkodin työntekijöillä olisi matala kynnys pyytää apua. Asioiden ei tarvitse olla huonosti, jotta voi saada tukea, vaan asioihin halutaan puuttua ajoissa.

– Monet vanhemmat ovat väsyneitä ja toivovat tukea arjen hallintaan. Keskustelen heidän kanssaan ja käsittelemme yhdessä lapsen asioita, vanhemmuutta ja arkea. Kerron heille palveluista, joita perhe voi saada. Tarjoan myös tarvittaessa kotikäyntejä. Joskus riittää, että vain kuuntelen, Svarvar kertoo.

Haasteisiin kannattaa tarttua ajoissa

Pia Svarvar on hyvinvointialueen ainoa sosiaaliohjaaja, jonka työajasta on irrotettu pala ainoastaan tälle työlle. Päiväkoti onkin usein ensimmäinen paikka, jossa lasta koskevia huolia käsitellään.

Joskus Pia työskentelee myös lasten kanssa.

Kaikki alkaa yleensä keskustelusta vanhempien, Svarvarin ja päiväkodin henkilökunnan välillä. Asioihin halutaan tarttua varhaisessa vaiheessa ja se on yleensä myös kustannustehokkaampaa kuin ongelmien ratkominen myöhemmässä vaiheessa.

– Olen suuri ennaltaehkäisevän työn puolestapuhuja. Mitä aiemmin apua saa, sen parempi. Toivon, että tulevaisuudessa tähän panostetaan vielä nykyistäkin enemmän, Svarvar toteaa.

Juttu on osa Pohjanmaan hyvinvointialueen Ihmiseltä ihmiselle –verkkoartikkeleiden sarjaa, jossa kurkistetaan asiakkaidemme ja ammattilaistemme arkeen ja palveluihin pintaa syvemmälle.