Siirry sisältöön
Yleinen

Suojele lapsen ihoa kemikaalikuormalta

Nuori tyttö istuu lattialla, pitelee voideprkkia toisella kädellään ja laittaa voidetta kasvoihin toisella kädellä. Nainen istuu tytön lähellä ja pitelee kurkunviipaleita.
Sosiaalisen median ihonhoito- ja meikkausjulkaisut ovat saaneet aikaan sen, että ihonhoidosta on tullut erittäin trendikästä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Monet lapset ja nuoret käyttävät ihonhoitorutiineihin paljon aikaa ja rahaa.

– Hyvää tässä trendissä on se, että he oppivat huolehtimaan ihon puhtaudesta, mutta liika on liikaa. Yhä nuoremmat lapset ovat alkaneet käyttää näitä tuotteita, ja niistä voi jopa olla haittaa, varoittaa vastaava koululääkäri Tiina Ekholm.

Lasten iho on ohuempi ja herkempi kuin aikuisen. Tuotteet saattavat sisältää hajusteita ja lisäaineita, jotka aiheuttavat lapselle ihoärsytystä tai jopa allergisen reaktion.

– Lasten ihoa kannattaa suojella: mitä vähemmän kemikaalikuormaa, sen parempi. Koulut ja lasten harrastuspaikat voisivat olla mielestäni olla hajustevapaita alueita, Ekholm sanoo.

Ei ryppyvoidetta nuorelle iholle

Lasten ja nuorten iho ei missään nimessä tarvitse tuotteita, joilla pyritään vaikuttamaan ihon ikääntymiseen. Liian voimakkaista tuotteista on heidän iholleen enemmän haittaa, kuin hyötyä.

– Osa kosmetiikkakaupoista on alkanut lisätä varoituksia tuotteisiin, jotka sisältävät esimerkiksi retinolia eli A-vitamiinia ja AHA-happoja, Ekholm sanoo.

Nuori tyttö laittaa kasvoihinsa voidetta purkista, jota pitelee toisella kädellä. Tytöllä on hiuksiin kiedottu pyyhe.
Ihonhoitotuotteita saa nykyään helposti monista kaupoista ja pakkauksista tehdään houkuttelevan näköisiä. ”Tween scincare” eli 8–12 vuotiaiden lasten ihonhoito ja ”Sephora kids” -ilmiö saattaa olla jopa vaarallinen lasten iholle sekä kehonkuvalle.

Vesi ja perusvoide riittävät pitkälle

Ennen murrosiän ihomuutoksia ihon puhdistukseen riittää vesipesu aamuin illoin ja tarvittaessa lasten herkälle iholle sopiva perusvoide sekä ulkoillessa aurinkosuoja. Ihon rasvoittumisen myötä ihon voi puhdistaa aamuin illoin nuorten iholle sopivilla puhdistustuotteilla. Akneiholle on saatavilla siihen tarkoitettuja puhdistustuotteita sekä voiteita.

– Suosittelen ostamaan tuotteet apteekista ja kysymään tarvittaessa neuvoa heidän asiantuntijoiltaan. Kouluterveydenhuollossa käymme myös näitä asioita läpi terveystarkastusten yhteydessä, Ekholm kertoo.

Olet kaunis juuri sellaisena kuin olet!

Tiina Ekholm

Koululääkäri muistuttaa, että ihon ei ole tarkoituskaan olla täysin sileä ja virheetön. Iho on ihmisen suurin elin ja sillä on paljon elintärkeitä tehtäviä. Jokaisen iho on kaunis sellaisena kuin se on. Jos akne on voimakasta ja nuorta häiritsevää, voi kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa aknen hoitoon tarkoitettuja reseptilääkkeitä.

Jos akne on voimakasta, lääkäri voi kirjoittaa sen hoitoon tarkoitettuja reseptilääkkeitä.