Siirry sisältöön
Yleinen

Suositus kasvomaskin käytöstä jatkuu maaliskuun ajan


Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä poistaa suosituksen laajasta etätyöstä, koska virus ei nopeasta leviämisestään huolimatta tällä hetkellä riskeeraa sairaanhoidon kantokykyä. Pohjanmaan koronatilanne jatkuu edellisviikkojen kaltaisena. Sairaalahoidon tarve vaihtelee päivittäin ja on ollut viimeisten päivien aikana kasvussa. Virusta on liikkeellä runsaasti, joten riski saada tartunta on kaikissa kohtaamisissa.

Yleinen etätyösuositus päättyy helmikuun lopussa

Valtakunnallisen linjauksen mukaisesti yleinen etätyösuositus päättyy myös Pohjanmaalla helmikuun lopussa. Kullakin työpaikalla arvioidaan mahdollisuudet hallittuun paluuseen työpaikoille, hyvien etätyökäytäntöjen edistämiseen ja joustavaan etä- ja lähityön yhdistämiseen.

– Kahden koronavuoden aikana suomalaiset työantajat ja työntekijät ovat tottuneet etätöihin ja etätöiden suosio ja yhdistäminen lähitöihin varmasti säilyy, vaikka suositus poistuu, sanoo Marina Kinnunen.

Jotta työskentely olisi jatkossakin mahdollisimman terveysturvallista, tulee työpaikoilla jatkossakin noudattaa hygienia- ja suojautumistoimenpiteitä sekä edistää muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kasvomaskia käytetään kaikissa julkisissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä sekä paikoissa, joissa ei voida ylläpitää turvallista etäisyyttä muihin ihmisiin. Suositus koskee kaikkia 12-vuotiaista alkaen, sekä rokotettuja että rokottamattomia.

– Kun suurimmasta osasta rajoituksia on luovuttu, on tärkeää suojautua kaikissa niissä tilanteissa, joissa kohtaamme muita ihmisiä, sanoo Marina Kinnunen.

Suositus käyttää kasvomaskia kaikissa julkisissa tiloissa, joukkoliikenteessä sekä paikoissa, joissa ei voida ylläpitää turvallista etäisyyttä muihin ihmisiin on voimassa 31.3. 2022 saakka.

Pohjanmaan koronatilanteen tunnusluvut kootusti

Epidemian tilannekuva raportoidaan kerran viikossa, tiistaisin. Epidemian tilannekuva 22.2. löytyy Epidemiatilanne ja suositukset -sivulta.

Kokouksen osallistujat:

Marina Kinnunen, Pohjanmaan hyvinvointialue (ÖVPH), pj., Peter Nieminen, ÖVPH, Marjo Orava, ÖVPH, Peter Riddar, ÖVPH, Satu Kärki, ÖVPH, Britt-Marie Bjon, ÖVPH, Sofia Svartsjö, ÖVPH, Tomas Häyry, Vaasa, Gun Kapténs, Luoto, Mikaela Björklund, Närpiö, Christina Knookala, Vaasa, Rolf Sundqvist, Pedersöre, Eeva Mäkinen, AVI, Markus Heinänen, AVI, Dinah Arifullah, THL, Tuula Hannila-Handelberg, THL, Petra Fager, tiedotus ÖVPH, Elina Kurtti tiedotus ÖVPH, Päivi Berg, siht., ÖVPH

Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän tehtävä

Ryhmän tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa alueellaan toimenpiteitä koronaviruksen aiheuttaman infektion (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Suositus- ja rajoitustoimenpiteiden käyttö edellyttää kokonaisvaltaista arviota, jossa päätöksiä tehdään ja punnitaan epidemiologisten, sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten suhteen sekä suhteessa perusoikeuksiin.