Siirry sisältöön
Kehittäminen

Terveysmetsä-pilottihankkeessa hyvinvointialueen henkilöstö osallistuu palauttaviin inspiraatioiltapäiviin

Terveysmetsä-hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama pilottihanke, joka kestää 1.1.–31.12.2023. Hankkeen tavoitteena on lisätä terveysmetsätoiminnan ja luontointerventioiden käyttöä Pohjanmaan hyvinvointialueella työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistämiseksi.

Hankkeesta on oltu kevättalvella 2023 yhteydessä hyvinvointialueen eri yksiköihin. Tarkoituksena on ollut löytää 4–6 hengen pilottiryhmiä, jotka voivat yhden iltapäivän ajan viettää aikaa lähialueella olevassa metsässä. Inspiraatioiltapäivät alkavat kevyellä kävelyosuudella, jonka jälkeen osallistujat saavat rentoutua riippumatossa lämpimään lampaantaljaan ja villapeittoon kääriytyneinä. Rentoutumishetken jälkeen on kahvi-/teetauko ja sitten patikoidaan takaisin.

Osallistujat täyttävät arviointilomakkeen ja mielialakyselyn ennen interventiota ja sen jälkeen.

– ­Jo parin ryhmän jälkeen saatoimme todeta, että osallistujat kokivat luonnossa olemisen hyvin palauttavana. Ulkoilmassa vietetyn hetken jälkeen he tunsivat itsensä rennommiksi, rauhallisemmiksi, tasapainoisemmiksi ja ajatuksetkin ovat kirkastuneet, sanoo hankeasiantuntija Maria Hofman-Bergholm Centria-ammattikorkeakoulusta.

Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstö osallistuu inspiraatioiltapäiviin, joiden teemana on työstä palautuminen luontotoiminnan avulla.

– Olemme iloisesti yllättyneitä siitä, että kiinnostus osallistua pilottiryhmiin oli niin suurta. Kevään ryhmät ovat jo täynnä, mutta syksyksi voimme ehkä saada muutaman ryhmän lisää, jos kiinnostusta on, sanoo Sara Kåll-Fröjdö, hankeasiantuntija Centria-ammattikorkeakoulusta.

Pilottihankkeeseen kuulu myös yhden opintopisteen laajuinen täydennyskoulutusmoduuli ”Luontoperustaiset toiminnot työhyvinvoinnin edistämisessä”. Koulutus järjestetään syys-lokakuussa Novia-ammattikorkeakoulussa. Kurssi järjestetään hybridimuodossa ja kuka tahansa voi osallistua siihen.

– Olemme iloisia voidessamme tarjota tämän alan täydennyskoulutusta. Aihe on hyvin ajankohtainen, sanoo Nanette Westergård, hanketutkija Novia-ammattikorkeakoulusta.

– On hauskaa työskennellä moniammatillisessa tiimissä, jossa meillä kaikilla on erilainen tausta ja asiantuntemus. Pidämme myös omat työkokouksemme ulkona, ja hanke edistääkin myös omaa työhyvinvointiamme, sanoo Anne Hietanen, hanketutkija Novia-ammattikorkeakoulussa.

Terveysmetsä-hanke on Centria- ja Novia-ammattikorkeakoulujen välinen yhteistyöhanke. Yhteistyökumppaneita ovat Pohjanmaan hyvinvointialue, Mustasaaren kunta ja Mieli ry.

Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto, toimintalinjan erityistavoitteena on tuottavuuden ja hyvinvoinnin parantaminen. Suunnitteilla on myös jatkohanke, joka perustuisi pilottihankkeen tuloksiin.

Enemmän tietoa, myös uutiskirje, löytyy hankkeen verkkosivulta: https://tulospalvelu.vaalit.fi/AV-2022/se/val17.html