hankkeet
Ajan hoitajan vastaanotolle voi nyt varata verkosta koko alueella, kun palvelu laajeni Pietarsaaren seudulle, Kaskisiin sekä Kristiinankaupunkiin.
Vuosi 2023 lähestyy loppuaan samoin kuin Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut -hanke (TulKoti). Eteläisen alueen kotihoidon koordinoiva palveluesimies Anna Wadén ja ikäihmisten sosiaalipalvelujen päällikkö Berit Kivimäki ovat osallistuneet aktiivisesti kehittämistyöhön kaksi vuotta kestäneen hankkeen aikana. ”Kehittämistyöhön osallistuminen on ollut mielenkiintoista ja antoisaa”, Wadén toteaa.
Ninni-tukiryhmien toiminta on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden perheissä on päihde- tai mielenterveysongelmia. Toiminta on suunnattu 10–24-vuotiaille lapsille ja nuorille.
Pohjanmaan hyvinvointialueen Prima Botnia – Hyvinvoiva Pohjamaa-hanke on käynnistänyt kokeilun, jonka tarkoituksena on kokeilla eri tukimuotoja digitaalisten välineiden avulla omaishoitajille.
Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille - hankkeen (TulKoti) puitteissa on koottu teknologiasalkut sekä apuvälineluettelo. Hankkeen kohderyhmänä ovat kotona asuvat iäkkäät ihmiset, jotka eivät täytä kotihoidon kriteerejä. Heille onkin pyritty löytämään vaihtoehtoisia tapoja, joilla tuetaan turvallista kotona asumista.
IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämishankkeessa kokeillaan IPS-työhönvalmennusta osana vakavien mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden kuntoutuspolkua Pohjanmaan hyvinvointialueella. Tavoitteena on edistää mielenterveyskuntoutujien paluuta tai pääsyä työmarkkinoille ja työssä pysymistä.
Terapianavigaattori on verkkopalvelu, jossa voi täyttää mielenterveyden haasteita kartoittavan kyselyn nimettömänä. Käyttäjien kokemukset osoittavat, että asiakkaan tilanteen jäsentäminen ja hoitoon pääsy nopeutuvat.
Tänä vuonna Pohjanmaan hyvinvointialueella on kehitetty perusterveydenhuollossa, suun terveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa kirjattavien tietojen laatua. Tavoitteena on ollut yhdenmukaistaa toimintamalleja, prosesseja ja tietojen kirjausta.
Kokeiluna alkanut alle 25-vuotiaille tarjottava ehkäisy jatkuu hyvinvointialueen omana toimintana ensi vuonna.
Virtuaalitodellisuuden (eng. virtual reality, VR) avulla käyttäjä saa mahdollisuuden astua virtuaalimaailmaan, joka sulkee hänet 360 asteen ympäristöön. Tätä on nyt mahdollista kokeilla Pohjanmaan hyvinvointialueella.