Siirry sisältöön
Yleinen

Ninni-tukiryhmien toiminta alkaa Pohjanmaan hyvinvointialueella

Ninni-tukiryhmien toiminta on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden perheissä on päihde- tai mielenterveysongelmia. Toiminta on suunnattu 10–24-vuotiaille lapsille ja nuorille.

Ninni-tukiryhmien toimintaa alettiin käynnistää Pohjanmaan hyvinvointialueella toukokuussa 2023. Tarkoituksena on, että nuoret tapaavat muita samanlaisessa tilanteessa olevia nuoria, vaihtavat kokemuksia, saavat tietoa ja ymmärrystä sekä käsityksen siitä, mitä riippuvuussairaudet ja mielenterveysongelmat ovat.

– On tärkeää, että tällaisissa perheolosuhteissa elävät lapset saavat tuntea tulevansa kuulluksi ja nähdyksi ja että he ymmärtävät, että se, mitä heidän arjessaan tapahtuu, ei ole heidän vikansa, sanoo hanketyöntekijä Emma Törmä.

Ninni-tukiryhmissä tuetaan lapsia ja nuoria, jotta he uskaltaisivat alkaa puhua perhetilanteestaan. Tukiryhmän toimintaan osallistuvat lapset ja nuoret huomaavat, että he eivät ole yksin tunteidensa ja ajatustensa kanssa, että se mitä tapahtuu kotona, ei ole heidän vikansa ja ettei heidän tarvitse tuntea häpeää ja syyllisyyttä elämäntilanteestaan. Tätä tuetaan identifikaation ja psykoedukaation avulla. Tukiryhmien toiminta on ennalta ehkäisevää ja samalla myös korjaavaa toimintaa.

– Lapsi tai nuori aloittaa osallistumalla perusryhmän toimintaan, johon kuuluu kymmenen tapaamista. Tapaamisten ohjelma on laadittu näyttöön perustuvan käsikirjan pohjalta. Perusryhmän jälkeen voi jatkaa tukiryhmässä, kertoo hankepäällikkö Nina Herrgård.

Pohjanmaan hyvinvointialueella järjestetään sekä suomen- että ruotsinkielistä tukiryhmätoimintaa. Ninni-ryhmänohjaaja järjestää tukiryhmälle toimintaa 1–2 kertaa kuukaudessa. Ninni-ryhmänohjaajat ovat käyneet ryhmänohjaajakoulutuksen, joka järjestettiin syksyllä yhteistyössä USM:n (Understödsföreningen för svenskspråkig  missbrukarvård) kanssa.

– Ryhmänohjaajilla on mahdollisuus hyödyntää Ninni-laatikkoa, joka sisältää aineistoa Ninni-tapaamisia varten. Laatikoissa on muun muassa tunnekortteja, pehmoleluja, vesivärejä, kyniä, piirustuspaperia ja Ninni-käsikirja. Ninni-laatikoita on sijoitettu eri toimipisteisiin ympäri hyvinvointialuetta, Törmä sanoo.

Miten lapsi tai nuori pääsee tukiryhmän toimintaan mukaan?

Lapset ja nuoret pääsevät Ninni-tukiryhmien toimintaan mukaan matalalla kynnyksellä, esimerkiksi ottamalla itse yhteyttä, ammattilaisten kautta tai huoltajan tai jonkun muun läheisen aloitteesta. Tietoa tukiryhmien toiminnasta tulee lähiviikkoina Pohjanmaan hyvinvointialueen kotisivulle.

– Verkkosivulle tulee tietoa siitä, missä ja milloin Ninni-tukiryhmätoiminta alkaa, toisin sanoen aika, paikka ja ryhmänohjaajan yhteystiedot. Tukiryhmien toiminta käynnistyy vuoden 2024 alussa, Herrgård sanoo.

Lue lisää Ninni-toiminnasta (ruotsiksi)