Virtuaalitodellisuus kotihoidon oppimisympäristönä
Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille 2021–2023 -hanke (TulKoti) vuokraa vuoden loppuun saakka kolmea paria VR-laseja sekä HoivaPro-sovellusta, joka on kotihoitoympäristöön sijoittuva peli.
– VR-lasien määrää voidaan mahdollisesti lisätä syksyn aikana, jos tarvetta ilmenee. Niiden avulla hoitotyön opiskelijat ja hoitajat voivat harjoitella mm. kivunlievitystä, kohtaamista ja haavanhoitoa virtuaalitodellisuudessa, kertoo projektityöntekijä Madeleine Isuls.
Syyskuussa järjestettiin pelinkehittäjien (Atea ja 3D Talo) ja Tulkoti-hankkeen edustajien välinen tapaaminen. Tapaamiseen oli kutsuttu myös alueen hoitoalan koulutusten edustajia. Tapaamisen tarkoituksena oli VR-lasien ja pelisovellus HoivaPron käyttöönotto.
Hankehenkilöstö ja koulujen edustajat pääsivät yhdessä tutustumaan sovellukseen, joka osoittautui ”asunnoksi”, johon kuuluu wc, keittokomero, olohuone ja makuualkovi. Asunnossa asuu luonnollisestikin kotihoidon asiakas.
Erilaisten case-tehtävien avulla käyttäjä pääsee osallistumaan teoriaopetukseen ja käytännön harjoituksiin. Käyttäjä voi liikkua asunnossa vapaasti VR-laseihin kuuluvien välineiden avulla. VR-laseja voidaan lisäksi kytkeä yhteen, jolloin useampi henkilö voi oleskella samassa virtuaalitodellisuudessa samanaikaisesti.
– Tämä mahdollistaa opettajan ja opiskelijoiden välisen ohjauksen tai opiskelijoiden välisen yhteistyön. Muut katsojat voivat seurata virtuaalitodellisuuden tapahtumia TV-ruudun kautta, Isuls selittää.
VR-lasien käyttökokeilun tarkoituksena on löytää ratkaisuja siihen, miten voitaisiin lisätä hoitotyön opiskelijoiden kiinnostusta kotihoidossa työskentelyyn. Ajatuksena on myös, että hoitohenkilöstö voi käyttää VR-laseja täydennyskoulutustarkoituksessa.
– Syksyn aikana hankehenkilöstö ottaa VR-lasit mukaan kouluvierailuille. VR-lasien kokeilusta kiinnostuneet kotihoidon yksiköt voivat ottaa yhteyden hankehenkilöstöön, Isuls sanoo.
Lue lisää TulKoti-hankkeesta sen verkkosivuilta