Siirry sisältöön
Yleinen

Parempaa seksielämää Pohjanmaalla – emme lupaa vähempää kuin tämän

Kokeiluna alkanut alle 25-vuotiaille tarjottava ehkäisy jatkuu hyvinvointialueen omana toimintana ensi vuonna.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on ollut osa valtion rahoittamaa Pohjanmaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta, joka on päättymässä vuoden lopussa 2023.  

Pohjanmaan hyvinvointialueella projektin aikana on saavutettu kattavat ehkäisypalvelut, jotka sisältävät seksuaaliterveyttä edistävän neuvonnan sekä seksitautien ja ei-toivottujen raskauksien ehkäisyn. Maksuttoman ehkäisyn projektin aikana kaikilla alle 25- vuotiailla  sukupuolesta riippumatta, toiselta paikkakunnalta tai toisesta maasta tulevilla opiskelijoilla sekä pakolaisilla, on ollut saatavilla kaikki ehkäisyvälineet. Näitä ovat kierukat, ehkäisyimplantaatit, laastarit, renkaat, e-pillerit, minipillerit, kondomit ja suuseksisuojat.

– Pohjanmaan hyvinvointialueella ehkäisypillerit ovat suosituin ehkäisymenetelmä alle 25- vuotiailla. Tutkimusten mukaan pitkävaikutteisten ehkäisyvälineiden, kuten kierukan ja ehkäisyimplantaatin, käytön on todettu suojaavan hedelmällisyyttä nuorilla, projektipäällikkö Susanne Strömfors kertoo.

Projektin aikana Pohjanmaan hyvinvointialueen ehkäisyneuvoloiden henkilökunta on saanut koulutusta kierukan- ja implantaatin asettamisesta.

– Koulutusten myötä on työtehtäviä ollut mahdollista siirtää lääkäreiltä hoitohenkilökunnalle. Siten asiakas pääsee nopeammin palveluihin, ja lääkärien työpanosta voidaan hyödyntää muihin toimenpiteisiin, Strömfors kertoo.

Maksuton ehkäisy jatkuu 2024

Pohjanmaan hyvinvointialueella on tehty päätös, että nuorten maksuton ehkäisy jatkuu omana toimintana ensi vuoden alusta.

Maksuttoman ehkäisyn jatkuminen on huomioitu hyvinvointialueen tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelmassa ennaltaehkäisevänä painopisteenä.

– Maksuton ehkäisy parantaa yhdenvertaisuutta ja nuoren oikeutta päättää omasta kehostaan, Strömfors toteaa.

– Pitäkää nuoret itsestänne ja toisistanne huolta ja käyttäkää kondomia ja suuseksisuojia! Muistattehan, että voitte aina kysyä neuvoa koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitajilta sekä ehkäisyneuvoloista, Strömfors lähettää terveiset nuorille.

Mitä projekti on tuonut nuorille?

– Mahdollisuuden saada tarvitsemansa ehkäisyvälineen ilmaiseksi.

– Mahdollisuuden käyttää ilmaista ehkäisyvälinettä taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

– Mahdollisuuden saada ohjausta ja ehkäisyä samasta paikasta.

– Mahdollisuuden sähköiseen ajanvaraukseen ehkäisypalveluihin

– YTHS (ylioppilaiden terveydenhuolto säätiö) -opiskelijoilla mahdollisuus noutaa sovittu ehkäisyväline noutoautomaatista.

Mitä projekti on tuonut henkilöstölle?

– Yhdenmukaiset prosessikuvaukset ja toimintamallit työn ja perehdytyksen tueksi.

– Osaamisen vahvistamista koulutuksen avulla.

– Monipuolisen ja vaihtelevan työnkuvan.

Mitä projekti on tuonut hyvinvointialueelle?

– Positiivista näkyvyyttä.

– Yhdenmukaiset ja oikeudenmukaiset ehkäisypalvelut nuorille.

– Asiakaslähtöisyyttä.

– Vastaaminen alueen asiakaslupaukseen.

Lue lisää projektin aloitusvaiheesta