hankkeet
Terveysmetsä-hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama pilottihanke, joka kestää 1.1.–31.12.2023. Hankkeen tavoitteena on lisätä terveysmetsätoiminnan ja luontointerventioiden käyttöä Pohjanmaan hyvinvointialueella työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen edistämiseksi.
Kotihoidon henkilökunnasta on tällä hetkellä pulaa. Saavutettavuuden parantamiseksi esihenkilöille luodaan edellytyksiä tarkastella, miten resurssit jakautuvat, miten työaikaa käytetään ja miten se voidaan optimoida vastaamaan paremmin kotihoidon tarpeita.
Pohjanmaan hyvinvointialueella kehitetään ennaltaehkäiseviä palveluita myös ikäihmisille. Elintapaohjausta on tarjolla niin luennoilta kuin seniorineuvolastakin.
Kotihoidon asiakkailta kerätään sähköisen kyselyn avulla palautetta siitä, millaisena he kokevat kotihoidon palvelut ja palveluiden laadun. Myös omaiset ja henkilöstö saavat vuoden aikana antaa palautetta palveluiden laadusta.
Omaolo-palvelun käyttö laajenee Pohjanmaalla. Omaolo on digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiointikanava, joka on ollut käytössä Pohjanmaalla syksystä 2021 saakka. Omaolon oirearvioiden avulla asukkaat saavat hoito- ja toimintaohjeita sekä tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen digitaalisesti. Oirearvioiden lisäksi Omaolossa on myös muita osioita, joita otetaan Pohjanmaalla käyttöön porrastetusti. Näitä ovat esimerkiksi palveluarviokyselyt ja sähköiset hyvinvointitarkastukset.
Perhekeskushanke on perustanut kohtaamispaikkaverkostoja ympäri maakuntaa lähelle perheitä. Lähtökohtana kehitystyössä ovat perheiden tarpeet eri puolilla hyvinvointialuetta.
Prima Botniassa kehitetään yhteistyössä palvelun tarjoajien kanssa perustason päihde- ja mielenterveyspalveluita. Tarkoituksena on parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta Pohjanmaan hyvinvointialueella, sekä turvata yhdenvertaiset palvelut alueen asukkaille.
Kuntoutuspalveluiden tarjonta on kirjavaa ja kysyntä ja tarjonta eivät aina kohtaa. Tulevaisuuden sotekeskus –hankkeen kuntoutustiimi tekee hyvinvointialueen toimijoiden kanssa tiivistä yhteistyötä, jotta kuntoutuspalveluita voitaisiin tarjota tasavertaisesti ja oikeaan aikaan.
Tammikuusta 2023 lähtien on Maalahden kotihoidossa testattu pilottitutkimuksen puitteissa Medimi Smart Small lääkeannostelurobottia. Pohjanmaan hyvinvointialue kokeilee ensimmäisenä Suomessa tällaista lääkeannostelurobottia.
Prima Botnia -hankkeen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) hankekokonaisuudessa kehitetään ennaltaehkäiseviä sekä matalan kynnyksen palveluita. Tavoitteena on luoda Pohjanmaan asukkaille enemmän mahdollisuuksia ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnista sekä tukea ammattilaisia, jotta he pystyisivät entistä paremmin ohjaamaan asiakkaita hyte-palveluiden piiriin.