Siirry sisältöön
Yleinen

Omaolo on moderni asiointikanava

Omaolo-palvelun käyttö laajenee Pohjanmaalla. Omaolo on digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiointikanava, joka on ollut käytössä Pohjanmaalla syksystä 2021 saakka. Omaolon oirearvioiden avulla asukkaat saavat hoito- ja toimintaohjeita sekä tarvittaessa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen digitaalisesti. Oirearvioiden lisäksi Omaolossa on myös muita osioita, joita otetaan Pohjanmaalla käyttöön porrastetusti. Näitä ovat esimerkiksi palveluarviokyselyt ja sähköiset hyvinvointitarkastukset.

Omaolon laajennustyö on osa Prima Botnia –hanketta, jolle on myönnetty valtionavustus vuosille 2023–2025.

– Laajennustyö tapahtuu tiiviissä yhteistyössä Omaolon pääkäyttäjien ja muiden ammattilaisten kanssa. Omaolo on jatkossa yhä useamman ammattiryhmän työväline, kertoo projektipäällikkö Elina Kurtti.

Oirearviokyselyt koko alueelle

Omaolossa on Pohjanmaalla käytössä 13 oirearviokyselyä. Asukas voi täyttää oirearvion, jos hänellä ilmenee äkillinen terveyshaaste kuten esimerkiksi flunssaoireita, ripulia, päänsärkyä, virtsatieoireita tai selkäkipua.

– Sähköisen oirearviokyselyn voi täyttää mihin vuorokauden aikaan tahansa. Omaolo antaa ohjeet, miten oireista kärsivän tulee toimia sekä arvioi tarvitseeko hän kiireellistä hoitoa. Tarvittaessa oireileva saa yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen Omaolon kautta.

Oirearviokyselyn voi täyttää kuka tahansa, mutta yhteyden terveydenhuollon ammattilaiseen voi Omaolon kautta saada vasta osassa Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntia. Tällä hetkellä oirearvion voi lähettää ammattilaiselle Vaasassa, Laihialla, Mustasaaressa, Närpiössä, Pietarsaaressa, Pedersöressä, Luodossa ja Uudessakaarlepyyssä.

– Pyrimme siihen, että vuoden 2023 loppuun mennessä oirearvion voi lähettää ammattilaiselle mistä päin Pohjanmaata tahansa, Kurtti kertoo.

Omaolo arvioi palvelun tarpeen ja tukee hyvinvointia

Omaolossa otetaan kesään mennessä käyttöön myös kolme sosiaalihuollon palveluarviokyselyä. Palveluarviokysely arvioi asiakkaan mahdollisuutta saada kuljetuspalvelua, henkilökohtaista apua tai omaishoidon tukea.

– Palveluarviot antavat osviittaa siitä, voisiko asukas olla oikeutettu tiettyyn palveluun. Lisäksi hänelle annetaan paikalliset ohjeet, miten hänen tulee toimia palvelua hakiessaan.

Pohjanmaalla tehdään tänä vuonna myös Omaolon sähköisiä hyvinvointitarkastuksia rajatulle kohderyhmälle. Lisäksi asukkaamme voivat jo nyt tehdä Omaolossa sähköisen terveystarkastuksen ja saada yhteenvedon terveydentilastaan. Omaolossa on myös mahdollista osallistua itsenäisiin hyvinvointivalmennuksiin, jotka tarjoavat ohjausta muun muassa tupakoinnin lopettamiseen, nukkumiseen, vuorovaikutustaitoihin, liikkumiseen ja painonhallintaan liittyvissä asioissa.

Omaolon laajennustyöstä tiedotetaan Pohjanmaan hyvinvointialueen viestintäkanavissa sitä mukaa kun uusia osioita otetaan käyttöön. Palveluun voi tutustua osoitteessa www.omaolo.fi.