Työkykyohjelman laajennus
Hankkeen tarkoituksena on tukea osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien työhön pääsyä ja työssä pysymistä sekä ehkäistä työttömyyden pitkittymistä ja työkyvyttömyyttä.
Kohderyhmänä on TE-toimiston ja kuntien työllisyyspalveluiden asiakkaina olevat työttömät osatyökykyiset työnhakijat ja ilman työtä olevat työikäiset, jotka eivät ole työnhakijoina TE-toimistossa.
Tavoitteena on rakentaa sosiaali- ja terveyskeskukseen matalan kynnyksen työkyvyn tuen palvelukokonaisuus, jossa:
- Asiakkaan työkyvyn tuen tarve tunnistetaan varhaisessa vaiheessa ja asiakkaiden palvelupolut ovat sujuvia ja oikea-aikaisia sekä toimivat asiakaslähtöisesti.
- Hankkeessa mallinnetaan ja kehitetään alkupalvelua, jossa kartoitetaan asiakkaan tuen tarve ja laajuus sekä ohjataan asiakas oikeiden palvelujen piiriin asiakkaan oman motivaation ja tavoitteiden mukaan.
- Monialainen tiimi rakentuu asiakkaan tuen tarpeen kannalta oleellisista toimijoista esim. työkykykoordinaattori, työhönvalmentaja, terveydenhoitaja, lääkäri, Kelan ja TE-toimiston yhteyshenkilö, fysioterapeutti, psykologi jne.
- Vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijoiden työkyvyn tuen osaamista siten, että he tuntevat työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden ja osaavat hyödyntää sitä asiakkaan parhaaksi.
- Työkyvyn tuen –koulutukset järjestetään sote-ammattilaisille
- Työkykykoordinaattorikoulutus järjestetään TYP-terveydenhoitajille
- Kehitetään ja pilotoidaan digitaalisen työ- ja toimintakyvyn itsearviointityökalua osana kansallista kehittämistä.
- Kehitetään työttömien terveystarkastuksia ja työttömien ryhmäinterventiota.
- Pilotoidaan laatuperusteisen tuetun työllistymisen työhönvalmennusta osana sosiaalihuollon palveluita kehitysvammaisten työllistymisen edistämiseksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) toteutti 14.-15.5.2024 laatuarvioinnin laatuperusteisen työhönvalmennuksen pilotoinnista Työ- ja päivätoimintakeskus Koivusillassa Pohjanmaan hyvinvointialueella. Saimme pisteitä 93 eli tämän osalta arviointi osoitti palvelun toteutuksen noudattavan IPS-toimintamallin laatukriteeristöä. Palvelu toteutuu IPS-mallin mukaisesti kohtalaisella tasolla, (93/125).
Hankeaika: 1.1.2023 – 31.12.2024
Hankkeen tila: Käynnissä
Rahoittaja: Euroopan unioni
Hankkeen rahoitus: 420 000 euroa
Hankkeessa mukana: Pohjanmaan hyvinvointialue yhteistyössä kuntien työllistämispalvelut, TE-palvelut, THL, KELA, järjestöt ja yrittäjät
Yhteystiedot
Helena Hyvönen, hankekoordinaattori, puh. 040 194 4632, helena.hyvonen@ovph.fi