Siirry sisältöön
Yleinen

Uudet toimintaohjeet koronaviruksen torjuntaan


Koronavirustartuntoja todetaan Pohjanmaalle eksponentiaalisesti kasvavia määriä. Vaikeutunut tilanne sekä henkilöstön sairastumisista ja altistumisista johtuvat poissaolot aiheuttavat ongelmia niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin muillakin toimialoilla.

Heikentyneen tilanteen vuoksi on jouduttu arvioimaan uudelleen sitä, miten viruksen leviämistä on mahdollista torjua pahentuneessa tilanteessa huomioiden sosiaali- ja terveydenhuollon resurssit.

Laajasta jäljittämisestä joudutaan luopumaan

Yksi Pohjanmaan koronaedpidemian kulmakivi on ollut laaja jäljittäminen, jossa on tähän saakka onnistuttu hyvin. Nyt laajasta jäljittämisestä joudutaan kuitenkin luopumaan, sillä jäljittämisen viive on kasvanut liian pitkäksi.

– Nyt paljon vastuuta siirtyy niille henkilöille, jotka saavat positiivisen testituloksen. Kaikille ei enää ehditä soittamaan, joten positiivisen testituloksen saaneen henkilön pitää kantaa vastuuta sekä eristäytymisestä että kontakteilleen ilmoittamisesta, sanoo Pohjanmaan hyvinvointialueen johtaja Marina Kinnunen. 

Tulevien viikkojen aikana on tärkeää, että kaikki vähentävät sosiaalisia kontakteja niin paljon kuin mahdollista.

– Mitä vähemmän ihmisillä on kontakteja, sitä vähemmän viruksella on mahdollisuuksia levitä, sanoo Marina Kinnunen.

Positiivisen testituloksen saaneen henkilön pitää kantaa vastuuta sekä eristäytymiestä että kontakteilleen ilmoittamisesta.

Uusia testauspisteitä ja uudet ohjeet testiin hakeutumiseen

Tähän saakka Pohjanmaan asukkaita on kehotettu hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä jo pienistä oireista. Nyt ohjeita on päivitetty siten, että henkilön rokotesuoja ja virukselle altistuminen vaikuttavat siihen, miten hänen tulee toimia.

– Jos henkilöllä on hyvä rokotesuoja tai altistumista ei ole tiedossa, voi ensimmäisiä oireita tarkkailla kotona ja tehdä kotitestin, sanoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta löytyy tapauskohtaiset toimintaohjeet erilaisiin tilanteisiin.

– Olemme myös laatineet ohjeen siihen, miten altistumisista ilmoitetaan. Positiivisen testituloksen saaneella on suurempi vastuu ilmoittaa itse kontakteilleen altistumisesta, sanoo Peter Nieminen.

Pohjanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä testauspisteitä useissa kunnissa. Isoimmat testauspisteet ovat Pietarsaaren ja Vaasan ilman ajanvarausta toimivat testauspisteet.

– Testiin pääsyä helpottamaan valmistelemme juuri nyt Vaasaan uutta testauspistettä, johon voi varata ajan. Ajanvarauksella testaus on tarkoitettu erityisesti niille, joilla ei ole autoa käytössään, sanoo Marina Kinnunen. Myös muiden hyvinvointialueen kuntien testausta kehitetään. Mahdollisten uusien pisteiden avaamisesta ilmoitetaan myöhemmin.

10.1. alkaen Pohjanmaalla toimitaan seuraavien ohjeiden mukaisesti:

Tartuntaketjujen jäljittäminen

Koronaepidemiatlanteen edelleen heikentyessä joudutaan jäljitystä tilapäisesti rajoittamaan. Laajasta tartunnan jäljittäisestä luovutaan, jos tartunnan saaneisiin ei ehditä olla yhteydessä 4 päivän sisällä positiivisesta testituloksesta.

Henkilön, joka on saanut positiivisen testituloksen, tulee ilmoittaa tartunnasta niille, jotka ovat olleet hänen kanssaan lähikontaktissa 48 tunnin sisällä ennen oireiden alkamista tai näytteenottoa.

Kunnille ja kouluille on tehty erillinen ohjeistus.

Laajaan tartuntaketjujen jäljittämiseen palataan heti, kun se on mahdollista.

Jos henkilö on altistunut tai oireinen

Oireisten ja/tai altistuneiden henkilöiden tulee jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Lieväoireisena sairastetaan kotona, jäädään eristyksiin ja vältetään sosiaalisia kontekteja.

Testaukseen hakeutumisesta on erillinen ohjeistus, joka löytyy Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Toiminta positiivisen testituloksen jälkeen

Testituloksesta, sekä positiivisesta että negatiivisesta, ilmoitetaan tekstiviestillä.

Positiivisen tuloksen saaneen henkilön tulee jäädä automaattisesti eristykseen ja ilmoittaa itse lähipiirilleen ja henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa (alle 2 m ja yli 15 min) 48 tuntia ennen oireiden alkamista. Heidän mahdollinen omaehtoinen karanteeninsa riippuu siitä, kuinka monta rokotetta he ovat saaneet.

Vaasanseudulle lisää testauspisteitä ja testausta myös ajanvarauksella

Kasarmintorin drive-in -testauspiste Vaasassa jatkaa nykyisellään klo 8–21.

Vaasaan avataan lisäksi sisätiloissa ajanvarauksella toimiva testauspiste viikolla 2–3. Testaus ajanvarauksella on tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka eivät pääse paikalle autolla. Tarkempaa tietoa asiasta kerrotaan myöhemmin.

Myös muiden alueen kuntien testausta kehitetään. Mahdollisten uusien pisteiden avaamisesta ilmoitetaan myöhemmin.

5–11 vuotiaiden lasten rokottaminen aloitetaan Pohjanmaalla

Pohjanmaan hyvinvointialueella aletaan tarjota koronarokotteita 5–11 -vuotiaille lapsille. Aiemmin rokotteet ovat olleet saatavilla yli 12-vuotiaille. Lapsen rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus, joka annetaan kirjallisella lupalomakkeella. Linkki THL:n lomakkeeseen löytyy Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Ajanvaraus tapahtuu verkossa tai puhelimitse. Kuntakohtaiset tiedot koronarokotusten järjestämisestä ja ajanvarausohjeet löytyvät Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Jos lapsi ei kykene itse päättämään rokotuksen ottamisesta tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan koronarokotteen antamiseen kaikkien huoltajien suostumus. Lupa rokotukseen annetaan täyttämällä THL:n lupalomake, joka otetaan mukaan rokotuspaikalle.

Aikuisten rokotukset jatkuvat ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta

Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnissa annetaan tällä hetkellä aikuisille ensimmäisiä, toisia ja kolmansia koronarokoteannoksia. Koronarokotuksista voi tiedustella oman työnantajan järjestämän työterveyshuollon kautta.

Ensimmäiselle koronarokotteelle voi hakeutua joko ajanvarauksella tai drop in -tilaisuuksiin. Toisen koronarokotteen voi saada, kun ensimmäisestä on kulunut 6 viikkoa. Kolmanteen koronarokotukseen voivat hakeutua kaikki yli 18-vuotiaat, joiden toisesta rokotteesta on kulunut 4-6 kuukautta. Riskiryhmäläiset ja yli 60-vuotiaat voivat saada kolmannen rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3-4 kuukautta.