Siirry sisältöön
Yleinen

Uusi aborttilaki tuo muutoksia toimintaan – jatkossa yhteydenotot suoraan naistentautien poliklinikalle

Raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö muuttuu syyskuun alussa. Jatkossa raskaudenkeskeytys ei vaadi terveyskeskuslähetettä, vaan aika varataan suoraan naistentautien poliklinikalle.

Uusi laki tulee voimaan 1. syyskuuta. Muutoksen jälkeen ennen 12. raskausviikkoa tehtävään keskeytykseen ei vaadita perusteita eikä yhden tai useamman lääkärin lupaa, vaan raskaana olevan oma tahto riittää. Pohjanmaan hyvinvointialueella abortit keskitetään Pietarsaareen ja Vaasaan.

– Nyt meille naistentautien poliklinikalle voi soittaa suoraan ja varata ajan. Aiemmin keskeytystä varten on tarvittu lähete terveyskeskuksesta, kertoo naistentautien ylilääkäri Jennica Kööpikkä.

Soiton jälkeen keskeytykseen hakeutuva käy laboratoriokokeissa, jota seuraa käynti hoitajalla ja lääkärillä. Useimmissa tapauksissa abortti tehdään lääkkeellisesti, jolloin potilas voi olla kotona.

Uusi toimintatapa ei tuo muutoksia myöhäisiin, raskausviikko 12. jälkeen tehtäviin keskeytyksiin. Niihin tarvitaan jatkossakin lupa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta. Myöhemmät keskeytykset ovat harvinaisia ja tehdään yleensä sikiön kehityshäiriön tai poikkeavuuden, raskaana olevan terveydentilan tai muun perustellun syyn vuoksi.

Keskeytysten määrä on laskenut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, mukaan raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut tasaisesti viime vuosikymmenet. Keskeytyksen taustalla voi olla esimerkiksi ehkäisyn pettäminen, heikko taloudellinen tilanne, tukiverkon puute tai ikä. Jatkossa päätöstä ei tarvitse perustella hoitohenkilökunnalle.

– Uusi laki vastaa muiden pohjoismaiden käytäntöjä, Kööpikkä toteaa.

THL:n mukaan Suomessa tehtiin viime vuonna noin 7 900 raskaudenkeskeytystä, joista 252 Pohjanmaalla. Raskauden keskeytysten määrä on laskenut erityisesti nuorten osalta.

– On kiinnostavaa nähdä, miten alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy vaikuttaa aborttien määrään. Joskus ehkäisykeinoa joutuu vähän hakemaan, mutta jokaiselle löytyy kyllä sopiva vaihtoehto, Kööpikkä vakuuttaa.

Ehkäisyyn liittyvissä asioissa kaiken ikäisiä palvelee ehkäisyneuvola.

Raskaudenkeskeytys (abortti) 1.9.2023 alkaen Pohjanmaan hyvinvointialueella

Tehtyäsi päätöksen raskaudenkeskeytyksestä, soita

– Vaasa puh. 06 213 2011 arkisin klo 14-14:45 tai

– Pietarsaari 050 4616337 arkisin klo 13-13:30

Saat lähetteen laboratorioon sekä ajan naistentautien poliklinikalle

Jälkitarkastus 4 viikon kuluttua abortista