Siirry sisältöön
Yleinen

Yhteisön ja henkilökunnan tukea arkeen

Hoitajat jakamassa ruokaa iäkkäille asumisyksikön ruokasalissa.
Yhteisöllinen asuminen tuo turvaa ja sosiaalista kanssakäymistä muiden kanssa. Boställetissä asutaan omissa yksiöissä, mutta ruokaillaan ja vietetään aikaa yhdessä. Asukkaat saavat apua esimerkiksi lääkkeiden ottamisessa, peseytymisessä ja pukeutumisessa. Tältä näyttää päivä yhteisöllisessä asumisessa.

Boställetissä Närpiössä on paljon pitkiä käytäviä, joten asukkaat saavat liikuntaa kulkiessaan ruokasalin ja oman huoneistonsa välillä. Hoitajat eivät vie ruokaa asukkaiden huoneisiin vaan kaikki tulevat ruokasaliin syömään yhdessä. Poikkeus tehdään vain silloin, jos asukas on sairaana.

Ruoka tuodaan terveyskeskuksen keittiöltä, mutta puurot ja voileivät valmistetaan omassa keittiössä. Hoitajat laittavat ruuat tarjolle ja annostelevat ne asukkaiden lautasille. Osaa asukkaista pitää muistuttaa ruoka-ajoista ja yhteisistä tuokioista, joten hoitajat käyvät koputtelemassa oviin ja huikkaavat pian alkavista tapahtumista.

Ruokailun aikana hoitajat merkkaavat ylös, ketkä ovat syömässä. Ruokaa on tarjolla viisi kertaa päivässä. Muutama asukas laittaa aamupalan yksiössään.

– Emme pakota ketään syömään, mutta katsomme ettei kenelläkään jää montaa ateriaa väliin, lähihoitaja Victoria Sandholm sanoo.

Käytävän seinustalla on rivissä tuoleja, joissa istuu kymmeniä ikäihmisiä, jokaisella on edessään rollaatori.
Asukkaat kokoontuvat ruokailutilan viereiselle käytävälle odottamaan ruokailun alkua. Useimmilla on rollaattori liikkumisen tukena.

Terveydentilaa tarkkaillaan

Ruokailun jälkeen Sandholm punnitsee rouvan, joka sairastaa sydämen vajaatoimintaa. Kerran kuukaudessa jokainen asukas punnitaan ja heiltä mitataan verensokeri sekä verenpaine.

Boställetin hoitajat tekevät paljon yhteistyötä kotisairaalan kanssa ja lääkäriä konsultoidaan tarvittaessa. Joskus asukkaita myös viedään terveyskeskukseen, jonne on Boställetistä vain kivenheitto. Toisinaan vastaava hoitaja Lena Ånäs ottaa asukkailta verikokeita ja vie ne terveyskeskuksen laboratorioon analysoitavaksi.

Tämä on tavallaan välivaihe kotona asumiselle ja ympärivuorokautiselle palveluasumiselle.

Lena Ånäs

Yhteisöllisen asumisen yksiköihin pääsevät ne, joilla on palvelutarpeenarvion mukaan eniten tarvetta kyseiselle asumismuodolle. Bostället ei ole oikea paikka silloin, jos ikäihmisellä on tapana karkailla ulos esimerkiksi pahan muistisairauden takia.

– Tämä on tavallaan välivaihe kotona asumiselle ja ympärivuorokautiselle palveluasumiselle. Työskentelemme asukkaiden kotona, mikä työntekijöiden myös pitää ottaa huomioon, Ånäs sanoo.

Hoitaja istuu taukohuoneen sohvalla ja silittää raidallista kisaa, joka nukkuu sohvalla.
Oppisopimuksella lähihoitajaksi opiskeleva Adna Memic viihtyy Boställetissä, sillä asukkaat ovat hyväkuntoisia ja heidän kanssaan voi puhua ja aina löytyy jotakin tekemistä. Bosse on asumisyksikön oma kissa, joka nukkuu milloin missäkin.

Mahdollisuus harrastuksiin

Boställetin henkilökunta ja vapaaehtoiset järjestävät asukkaille yhteistä ohjelmaa, kuten tarinatuokioita, askartelua, maalausta, lauluhetkiä, grillausiltoja, leivontaa ja bingoa. Hyvällä ilmalla asukkaita viedään ulkoilemaan ja esimerkiksi kirjastoon. Asukkaat voivat myös varata ajan jalkahoitajalle tai kampaajalle, jotka tulevat silloin tällöin Boställetiin.

– Esimerkiksi Närpiön aikuisopisto järjestää asukkaille keskiviikkotreffejä, tapaamiset sisältävät monipuolista ohjelmaa ja erilaisia vieraita. Joskus paikallinen eläkeläisyhdistys tarjoaa asukkaille kahvia, Lena Ånäs kertoo.

Jalkahoitaja hieroo ikäihmisen jalkoja.
Jalkahoitaja Christel Granlund käy Boställetissä tarpeen mukaan hoitamassa asukkaiden jalkoja.

Aulassa on pieni kioski, josta asukkaat voivat ostaa esimerkiksi keksejä, jäätelöä ja virvoitusjuomia. Muita ostoksia varten hoitajat tekevät kauppalistan yhdessä asukkaan kanssa ja yksikön vastaava hoitaa asioinnin.

Hoitajat pesevät asukkaiden pyykit, mutta joskus omaiset auttavat. Koska koneessa pyörii kerrallaan vain yhden asukkaan pyykit, vaatteita ei tarvitse nimikoida. Jokainen asukas vastaa oman huoneistonsa siivouksesta, joidenkin läheiset hoitavat siivouksen ja jotkut ostavat palvelun yksityisiltä siivousyrityksiltä.

Maksu riippuu palvelun tarpeesta

Asukkaat maksavat asumisestaan sen mukaan, montako tuntia palveluja he käyttävät kuukaudessa. Tuntimäärä vaihtelee kymmenestä yli kolmeenkymmeneen. Asiakkaat saavat hoito- ja palvelusuunnitelman mukaista hoitoa. Kaksi kertaa vuodessa tehdään RAI-arviointi, jossa selvitetään palveluntarvetta, toimintakykyä, terveydentilaa ja voimavaroja.

Asukkaiden huoneissa on tarrat, jotka hoitajat leimaavat puhelimen avulla: näin asukkaan hoitolistauksessa näkyy, mitä hoitotoimenpiteitä on tehty ja millaista apua hän on tarvinnut. Samoin toimitaan kotihoidossa.

Tarpeen vaatiessa asukkaat voivat ottaa yhteyttä hoitajiin painamalla hälytysnappia. 

Hoitajat esimerkiksi auttavat aamutoimissa, jakavat lääkkeitä, avustavat vessaan, vaihtavat vaippoja, laittavat asukkaiden huoneissa roskia roskiin ja tiskaavat astioita. Tarpeen vaatiessa asukkaat voivat ottaa yhteyttä hoitajiin painamalla hälytysnappia. Tällöin hoitaja ottaa yhteyden asukkaaseen puhelimitse.

Hoitajien työhön kuuluu paljon dokumentointia ja kirjaamista koneella, hoitajien tarvetta arvioidaan asiakkaiden hoitotarpeen mukaan. Yhteisöllisen asumisen yksiköissä hoitajia asukasta kohden on 0,3. Asumismuoto tuo kuitenkin turvaa ja vähentää yksinäisyyttä, jota yksin asuvat ikäihmiset usein kokevat.

Pariskunta istuu sohvalla huoneessaan.
Gustav ja Sonja ovat asuneet Boställetissä pari vuotta ja viihtyvät hyvin. Heillä on takana jo 60 vuotta yhteiseloa ja he ovat tyytyväisiä, kun saavat yhä asua yhdessä. – Emme juuri riitele, jotain pientä erimielisyyttä on joskus, Gustav kertoo pilke silmäkulmassa.

Bostället on 44 paikkainen ikäihmisten yhteisöllisen asumisen yksikkö Närpiössä.

Osa Boställetin huoneista on sopivia pariskunnille.

Boställetissä työskentelee 10 vakituista lähihoitajaa. Aamuvuorossa on neljä lähihoitajaa, iltavuorossa kolme. Viikonloppuisin iltavuoroissa on kaksi hoitajaa.

Hoitajat ovat paikalla klo 7-21. Yöaikaan yksikössä ei ole henkilökuntaa. Jos esimerkiksi ulko-ovi avataan yöaikaan, yöpartiolle lähtee hälytys.